Det kom fram da Peter Bernhard fra Asplan Viak presenterte erfaringer fra det første driftsåret, under Solenergidagen 2015 i forrige uke. Foreløpige tall viser at målt energibruk ligger høyere enn forventet for noen poster, spesielt ventilasjonsvarme og belysning.
– Vi har så effektiv solskjerming at vi har fått veldig høyt strømforbruk til belysning. Det er ikke trivielt å finne optimalt punkt, påpeker Bernhard.

Totalt forbruk som budsjettert
Romoppvarming og tappevannsoppvarming ligger lavere enn beregnet, og i sum ser bildet bra ut: Spesifikt elektrisitetsbehov er beregnet til 23,5 (kWh/m2år) for første driftsår, mens målt forbruk er 23,6.
– Det må vi vel si at er en innertier, fastslår Bernhard. Han opplyser at beregnet budsjett for første driftsår er 20 % høyere enn påfølgende driftsår.

COP på 4,3
Bernhard gir væske til vann-varmepumpa noe av æren for de gode tallene: COP på 4,3 er mye bedre enn antatt. De 1556 m2 med solceller utgjør også en stor post på pluss-siden av energibudsjettet.  Fra januar til april produserte anlegget 46100 kWh. Bernhard har stipulert årsproduksjonen ut fra dette, og kom til 237.250 kWh.
– Målsetningen til leverandøren var 230.000, så jeg vil si at vi har en innertier her også, sier han.