Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
gpa-tonsberg

Varme-elementet som smelter begge sider av skjøten senkes på plass

Helsveiset sjøledning fører overvannet lenger ut

Publisert
Den idylliske havna ved Klopp utenfor Tønsberg har lenge latt seg sjenere av et utløp av betydelige mengder overvann fra terreng. Inntil nylig har det havnet rett ved den idylliske båthavna, midt i bukta og rett under en baderampe tilrettelagt for barn og funksjonshemmede.

Denne artikkelen er over 4 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Løsningen ble å legge en ny sjøledning, speilsveiset på stedet og tredd inn på det gamle utløpet. Nytt sveiseutstyr og spesialkompetanse sørget for rask gjennomføring.
  Skjøting på Klopp: Speilsveising handler om først å myksmelte to perfekte rør-ender, føre de sammen og under trykk la det hele kjøles ned.[/caption] Tønsberg kommune bestemte seg derfor å la bygge en utslippsledning på 150 meter, for å frakte det brune ferskvannet lenger ut. I disse dager legges siste hånd på verket ved at man støper på en krave der gammelt utløp forbindes med nytt. Allerede neste sommer får dermed stedet et langt mer innbydende, krystallklart sjøvann, til glede for alle og særlig for de som boltrer seg i bukta.
Speil, speil Oppdraget med å forlenge rørledningen ble utført av entreprenøren Arne Rød & Co fra Sandefjord. Firmaet har lange tradisjoner som kyst-entreprenør og har spesialisert seg på VA-prosjekter over og under vann, da ved siden av mudring, brygger, støping etc. Arne Rød besitter en stor flåte av spesialutstyrte båter og lektere ved siden av 40 ansatte hvorav 4 er dykkere. Prosjektet på Klopp krevde da også et bredt spekter av ressurser, i tillegg til noe helt nytt for anledningen, nemlig en speilsveisemaskin levert av GPA på Ski. – Vi bygger mange slike rørledninger ved hjelp av speilsveising. Nylig krysset vi Øyeren i Akershus med samme teknikk. Vi har lang erfaring med denne typen arbeider. Fra før av hadde vi to mindre maskiner til speilsveising, og med den tredje er vi godt forspent. Med stadig økende oppdragsmengde i større rørdimensjoner var det altså et naturlig steg å anskaffe denne speilsveisemaskinen, som kan ta rørdim. inntil 1200 mm, sier prosjektleder Chriss Johnsen ved Arne Rød & Co.
Ledningen sett fra sjøsiden før den senkes
Hurtig og trygg Maskinen har man hatt lyst på lenge og den ble derfor bestilt til jobben på Klopp. – Den har innfridd forventningene. Å speilsveise er en fast og nøye prosedyre, men dette har som vanlig gått som smurt. Vi gjorde hele sveisejobben på tre dager, med fem sveisinger pr dag. Det er fint å ha bra utstyr, det handler naturligvis både om effektivitet og kvalitet, sier Johnsen. Rørdimensjonen 1200 mm med godstykkelse 70 mm ble valgt for å kunne gå utenpå eksisterende utløppsstuss, som er et glassfiberrør (GUP) med diameter 1000 mm. Det nye PE røret ankom i 12 meters lengder og ble tettet i enden, sveiset stykkevis sammen og skjøvet ut på fjorden flytende med propp i enden, slik det er vanlig i slike prosjekter. Deretter heiste man på plass tre tonns betongkraver som skal sørge for at røret ligger stabilt på bunnen. Når hele lengden var ferdig sveiset slapp man stussen ned og tredde det utenpå det gamle utløpet. Dette ble gjort med en av anleggsbåtene som Arne Rød selv disponerer. Rørets hele lengde var på ca 160 meter.
F.v. Erik Lottrup fra GPA og Chriss Johnsen fra Arne Rød & Co på byggeplass
Lodd og senking Sveisingen foregår ved at man spenner røret fast i en rigg, renskjærer endene, varmer opp begge sider med et varmeelement og klemmer endene sammen ved høyt trykk og under kontrollert temperatur. Under sveisingen på Klopp var forøvrig temperaturen her ca 220 grader og trykket på 25 kilo-newton. – Alt har gått etter planen, det har tatt i overkant av tre uker å gjennomføre jobben. Det er jo litt rigging i forkant og faste prosedyrer for sveisingen. Et sveiseapparat av denne størrelsen trekker en god del strøm. Derfor hadde vi med oss et 30 kilowatt strømaggregat, forteller Chriss. Selve speilsveiseapparatet er av modell Ritmo Delta 1200, laget i Padova i Italia og levert av GPA på Ski. – Disse speilsveisemaskinene er svært populære, dette er den første store vi har levert til entreprenør på Østlandet, mange er å finne på vestlandet, de brukes til å lage ulike sjøkonstruksjoner, blant annet innen havbruk, forteller Erik Lottrup ved GPA, som har stått for leveransen.  GPA levere også egne maskiner som speilsveiser bend, t-trør og gren-rør, samt maskiner som sveiser sammen plater etter samme prinsipp.

Flere artikler fra VA
VVSforum
Sandesundsveien 2
Tlf: +4748068283