Håndgripelige løsninger for å oppnå klimavernmål i byggesektoren var fokuset til ISH i Frankfurt i Tyskland. Sanitær-, varme- og luft bransjen viser vei til en mer bærekraftig fremtid. 

Avkarbonisering, bruk av fornybar energi og større energieffektivitet var aktuelle temaer på messen. 

– Vi prioriterer varme nå. Den økende trenden med energibesparelser toppet av det nye EU-direktivet gjør nettopp vannbåren varme til vårt satsningsområde, sier Audun Martinsen, produktsjef i Roth Norge.

Martinsen utdyper fleksibiliteten med vannbåren varme som varmekilde. Man står fritt til å bruke alle ønskelige energikilder. Alt fra væske/vann, luft/vann varmepumpe, flis, ved, solpanel, fjernvarme eller tradisjonell strøm for å varme opp vannet. 
– Vi ser en økning og vekst på dette området. Vannbåren varme er populært og det har vi både kompetanse og god kunnskap om, sier Martinsen.


Endelig messe etter fire års pandemipause
ISH gjorde en imponerende retur som en stor bransjebegivenhet. Den internasjonale sanitær-, varme- og luftbransjen utnyttet de fem dagene av messen fra 13. til 17. mars for intensivt nettverk, for å oppleve innovasjoner og for å fremme virksomheten. 
– De 153.734 besøkende fra 154 land var mer enn fornøyde, og etter fire års pause på grunn av pandemien grep de muligheten til å finne ut om status quo og fremtiden for varmeovergangen i byggesektoren og bærekraftig vannforsyning, skriver arrangørene av messen på nett.

Saken fortsetter under bildet:

roth2 Audun med besøk av Rørkjøp-1.jpg
Bildetekst: Her har Roth Norge besøk av produktrådet til rørleggerkjeden Rørkjøp, som følger interessant med på hva produktsjef Audun Martinsen har å fortelle.

Viktig å vise bredden i sortimentet
Mange kjenner bare Roth Norge som en produsent av rør-i-rør, gulvvvarme og alu-pex. Men de driver også med så mye mer som var viktig å vise frem på messen. Roth Werke produserer alt fra regnvannstanker, overvannstanker og oljetanker som er mantla spesielt for kjellere og har eget agentur i Norge som kjøper fra dem. 

Roth Werke er spesialister på å produsere plast og forskjellige deler til helt andre industrier enn VVS-bransjen, som deksler på biler og kaffetraktere for å nevne noe. 
– Roth i Tyskland selger mye varmepumper, også oppvarmingsløsninger for oppvarming av svømmebasseng. Mange som ikke kjenner oss fra før, ble overrasket over den store bredden i sortimentet, forteller Martinsen.

Rør-i-rør er så særegent nordisk
Når det gjelder tappevann og rør-i-rør, er det et særegent nordisk fenomen. Måten sanitært tappevannsystem blir installert på, med rør-i-rør er ikke like aktuelt sørover.
– Tappevannsrør legges mer åpent og synlig nedover i Europa. Selv om mye støpes inn i betongkonstruksjon, legges mye utenpå også. Det er årsaken til at rør-i-rør ikke brukes sør i Europa, sier Martinsen.

Det er også andre krav til systemene når det gjelder trykk og temperatur.
– Siden rør-i-rør ikke er ett rørsystem som Roth Tyskland selger, så er det heller ikke like aktuelt å vise dette frem på ISH, sier Martinsen.

Med vannbåren varme har man alle muligheter til å velge energikilde
Roth Norge viste i størst grad sine løsninger på vannbåren varme på messa. I motsetning til rør-i-rør er dette et stort fokus også i Tyskland.

– Vi stilte blant annet ut lavtbyggende og hurtigregulerende gulvvarmesystemer vi har mest fokus på, sier Martinsen og utdyper forskjellen.
Roth ClimaComfort er et system for nedstøping i avrettingsmasse med totalt byggehøyde på kun 17 mm. Det passer godt på bad, vaskerom og mindre arealer. 

Roth Compact-systemet er oppbygget med en EPS-plate som har pålimt en 0,5 mm heldekkende aluminiumsplate. Den kommer i to varianter; en som bygger 14 mm og en som bygger 24 mm. De hellimte aluminiumsplatene sitter sammen i en og samme plate. Dette produktet brukes ofte i mer tørre soner som kjøkken og stue. 

Roth Original Tacker system er en veldig god løsning i eneboliger i etasjeskillene. Når man ønsker å isolere andre etasjen fra første etasjen, støper man 35 mm eller mer over Roth Original Tacker platene. Man ender da opp med 60 mm total byggehøyde inklusive plater og avretting. Man oppnår en utrolig god støy og trinnlydsdemping! Roth Original Tacker systemet blir veldig ofte brukt i leilighetsprosjekter der vannbåren varme ønskes og man uansett skal avrette gulvene.  Det er en rask, billig og effektiv måte å legge dette på.

– Dette er produkter som utgangspunkt er utviklet for rehabiliteringsmarkedet. De har lav byggehøyde som gjør det mulig å kjøre på lave tur-temperaturer. Det vi ser er at nevnte produkter passer perfekt i nybygg der behovet for lave temperaturer på varme er ett krav. Resultatet for sluttbrukeren er god komfort og god energiøkonomi. Disse gulvsystemene er veldig billig å drifte i sammen med en varmepumpe, sier Martinsen.
Han legger til igjen at med vannbåren varme, har man alle muligheter til å velge energikilde.

Roth er en bauta i markedet.
– Det var fint å vise frem til kjeder, grossister og produkt/markedsråd hva Roth Norge er i større omfang. Roth Tyskland hadde 75-års jubileum og Roth-Norge 25-års jubileum i fjor, sier Martinsen.

Roth-konsernet har lange tradisjoner og er en godt drifta familiebedrift. Messen er viktig for å opprettholde det bildet. Roth Norge har 17 ansatte. Roth finnes i flere land, blant annet i Frankrike, Spania, England, Danmark, Sverige og Finland. Alle var samlet på messen.

– Vi har mest kontakt med Roth Tyskland siden samarbeidet med dem er tett. Store deler av produksjonen vår ligger der. Vi tar ofte med oss kunder til Tyskland for å vise frem produksjonen, sier Martinsen.

Inspirerende å se at de tyske eierne er med
– 83 år gamle Manfred, sønn av den tyske grunnleggeren, var til stede på messen også i år, selv om han har trappa ned, sier Martinsen.

Hans to døtre og ene sønn, var til stede hver eneste dag og viste at de stod sterkt. 

– Vi ser de jobber på samme måte som oss, forteller og viser produkter. De er nysgjerrige og gira på å fortelle kunder om produkter og selskapet. Det inspirerer oss at ledelsen ikke bare sitter på et kontor, men er med på «gølvet» selv om de har høye stillinger, sier Martinsen.

Han forteller at den tyske ledelsen tok seg god til å snakke med både Roth Norge og kundene.
– Vi opplever at de er genuint interessert, sier Martinsen.

Kommer til å satse mer på lekkasjesikring fremover
Fokuset til Roth Norge kommer til å være lekkasjesikring og lekkasjestopper.

– Vi ser at det er et økt behov gode kvalitetsprodukter, og flere av våre faste kunder ønsker at vi skal ha dette i vårt sortiment, avslutter, sier Audun Martinsen, produktsjef i Roth Norge.

Dette er robuste og gode produkter som Martinsen forteller at passer veldig godt i sortimentet. 


Roth 3-1.jpg