Eirik Austad, administrerende direktør i Lindab Norge, skyter inn at løsningen er en game-changer for renoveringsmarkedet. Den gir umiddelbare energibesparelser og bedre kontroll over bygninger. Løsningen forlenger dermed levetid og forbedrer byggenes funksjonalitet. 

For ett år siden lanserte tech- og inneklimaselskapet Airthings og ventilasjonsgiganten Lindab et nytt samarbeid. Målet var at de ved å kombinere teknologisk sensorinnovasjon og ledende ventilasjonskompetanse, skulle ta bygg- og eiendomsbransjen i en mer bærekraftig retning. Samarbeidet har vært en suksess, og det første konkrete resultatet ble lansert i september i fjor. 

– Da lanserte vi en løsning som gjorde det mulig å ettermontere smarte spjeld som automatisk regulerer luften i et rom eller en sone i et bygg. De såkalte UltraLink-spjeldene fra Lindab ble styrt på bakgrunn av data fra sensorene til Airthings, sier salgssjef ventilasjon hos Lindab, Stefan Myhre Pettersen.

Det siste året har selskapene jobbet hardt for å gjøre løsningen enda bedre. Teknologien er videreutviklet og det er ikke lenger bare luft og ventilasjon som kan styres. 
– Nå er også oppvarming og kjøling integrert i løsningen, noe som er betydelig oppgradering fra fjorårets versjon, sier Myhre Pettersen.

Den oppgraderte Lindab x Airthings-løsningen, er allerede vellykket tatt i bruk i en historisk kontorvilla på Frogner i Oslo. Villaen ble bygget i 1916 og fungerer i dag som kontorer for Nordisk Skibsrederforening. Solco Bygg er nå i gang med en oppgradering av eiendommen, hvor Lid Ventilation er ventilasjonsentreprenør. 

– Det nye systemet er utrolig allsidig og passer sømløst inn i eldre strukturer som denne villaen. Løsningen gjør det mulig for oss å modernisere bygget, uten å måtte gå på kompromiss med byggets historiske integritet, sier administrerende direktør i Solco Bygg, Hans Solberg. 

Grunnlegger og administrerende direktør i Lid Ventilation, Håkon Lid, legger til:
– Dette er et ypperlig eksempel på hvordan teknologi kan brukes til å gjøre eldre bygninger mer bærekraftige og energieffektive, uten at det går på bekostning av verneverdige verdier.

Lindab og Airthings har valgt å legge lanseringen av den nye og forbedrede versjonen av løsningen til årets Proptech Summit 2023, 27. september. De to partnerne sier at de valgte PropTech Summit 2023 fordi konferansen har et viktig bærekraftfokus.

– Mange eiendomseiere sliter i økende grad med å oppfylle nye EU-taksonomiforskrifter og strengere krav til energisertifikater. Behovet for kostnadseffektive, bærekraftige løsninger, har derfor aldri vært større, sier Austad i Lindab. 

– Samtidig motiveres flere av de økende energikostnadene og mange jakter derfor alternative oppgraderinger. Lindab og Airthings treffer markedet klokkerent og tilbyr en "kirurgisk intervensjon" som raskt og enkelt transformerer brune bygg til grønne miljøvinnere, hvor man har full kontroll over både ventilasjon og energibruk, sier Birkenes i Airthings.

Produkt-ambassadøren i Airthings, Martin McGloin, understreker at godt samarbeid mellom aktører i leverandørleddet er én av nøklene for en mer bærekraftig bygg- og eiendomsbransje. 

– EU estimerer at 96 prosent av alle bygg, bygget før 2010, må renoveres for å tilfredsstille nye energikrav. Skal vi komme i mål med dette arbeidet må vi samarbeide innad og på tvers av bransjer. Spesielt er godt samarbeid mellom leverandørene som utvikler løsningene viktig. Samarbeidet mellom Lindab og Airthings er et eksempel på hvordan dette kan gjøres i praksis, sier McGloin.