I et nytt boligprosjekt i Moss har utbygger Frigaard Bolig AS valgt en ny løsning for kjøkkenventilasjon. Fremfor en tradisjonell løsning med forsert ventilasjon over tak, vil de første 69 leilighetene få kjøkkenfilter med PlasmaMade-teknologi.

Det vil spare plass, redusere byggekost med inntil 50 000 kroner per boenhet og gi bedre inneklima i de 69 leilighetene opplyser entreprenøren i en pressemelding.

Leilighetsprosjektet Tribunen i Moss står ferdig senere i år med 69 splitter nye leiligheter i to ulike bygningstyper. Utbyggingen ligger på byens høyeste tomt med kort avstand til sentrum, og har stadion til Moss FK som nærmeste nabo.

- Jeg har løsningen i eget hjem og vet at det gir bedre inneluft og at bruk av disse filtrene gir et mer rasjonelt byggeprosjekt. Kostnadene senkes med inntil 50.000 kroner per leilighet og det reduserer plass til rør og kanaler. Filtrene fjerner lukt, pollen og renser luften slik at inneklimaet blir bedre. I tillegg kan også overskuddsenergi fra grunn-ventilasjonssystemet gjenbrukes til for eksempel å varme opp parkeringskjeller, i stedet for å sende dette ut i friluft, sier Anita Andersen som jobber for prosjektets kjøkkenleverandør Norema proffsenter.

Det største hun har levert Andersen er en ivrig forkjemper for teknologien og bruker mye tid på å forklare både entreprenører og byggmestere om hvorfor dette er en bedre løsning enn de tradisjonelle ventilasjonsløsningene. Tribunen i Moss er også det største prosjektet hun har hatt med denne løsningen.

- På nye prosjekt er det viktig at vi får kommet med våre forslag før kanaler og sjakter tegnes inn slik at kunden får en større fleksibilitet i hvordan kjøkkenet utformes. Kjøkkenfilteret er en viktig nyvinning som gir fordeler for både til de som skal bygge, og de som skal bo der. Vi har presentert det til de som skal bo på Tribunen og mange har vært veldig glade for valget av kjøkkenventilasjon, sier Andersen.

De gode inntrykkene deles av prosjektleder Torkil Andreassen hos entreprenørbedriften Metacon, som er en betydelig totalentreprenør i markedsområdet Viken sør-øst.

- For meg var disse kjøkkenfiltene et nytt bekjentskap, og det har forenklet byggingen ved at vi slipper rørføringer og det at vi ikke må koble til aggregat. For kundene blir det også bedre når de skal skreddersy tilvalgene på kjøkkenet, sier Andreassen.

Han har ikke gjort noen konkrete beregninger på hvor mye de har spart per leilighet i tid, penger og plass, men erkjenner at de åpenbart har redusert kost og kompleksitet til ventilasjon.

- Jeg har trua på at dette gir bedre og mer fleksible løsninger for beboerne sier han.

Sparer en halv kvadratmeter per leilighet Eskil Mediaa i Mediaa Trading er leverandør av løsningene i Norge, og har i mange år misjonert for fordelene som kommer når kullfiltre erstattes. Han er særlig tydelig på at fordelene er store for byggherre og entreprenør.

- På et stort prosjekt som Tribunen vil kanalsjakter bortfalle og sentralanlegget kan nedskaleres. Det er beregnet en arealbesparelse på opptil en halv kvadratmeter per leilighet. Vi er veldig entusiastiske for Tribunen, og er svært stolte over at de har valgt våre løsninger, sier Mediaa.