Avdelingen er sterkt inne i planleggingen og forberedelsene av messen. Store deler av organisasjonen til Rørentreprenørene Norge er representert under rørlegger NM på Bygg Reis Deg. Kandidatene som konkurrer er plukket ut fra sine respektive regioner, og det involverer de fleste opplæringskontorene til bransjeforeningen til felles dugnad.

En flott utstillingsarena
Jens Løvås påpeker ovenfor VVSforum at alt arbeidet med arrangementet er svært givende og morsomt, og med det publikummet som dukker opp her, finnes det ikke en bedre utstillingsplass for rørfaget å nå ut til potensielle nye rørleggere.
- På standen her får vi virkelig vist oss frem på den beste måten vi kan. Flinke og dyktige rørleggerlærlinger som skal ta svenneprøven, samt konkurrere om Norgesmester tittelen, er våre beste ambassadører. Her får de virkelig presentert faget på en god måte, som har blitt svært teknisk etter hvert. Mange forbinder rørleggere med toaletter og avløp, men det arbeidet som vises frem på podiet under Bygg Reis Deg viser at dette er teknisk utfordrende, og et spennende yrke. Flere forskjellige rørsystemer skal håndteres, og sys sammen med ulike løsninger.

Pandemien har hemmet rekrutteringsarbeidet
Årets Bygg Reis Deg har vist at fysiske møteplasser som messer ikke har blitt mindre interessante etter pandemien. Antall besøkende har vært meget bra. Det gir grunn til optimisme fremover mener Løvås.
- Under messedagene og spesielt fredag ettermiddag og på lørdag var det stor pågang på vår stand, både av voksne og ungdommer. Mange av de besøkende er jo foreldre, og jeg håper måten vi fikk vist oss frem på, kan inspirere mange til å anbefale rørfaget ovenfor sine ungdommer. Vi hadde også mange ungdommer som var innom på egen hånd, som kan være fremtidige rørleggere.

- Nå har det vært vanskelig å drive rekrutteringsarbeid under pandemoen, og derfor er det flott at Bygg Reis Deg kom akkurat nå, når Norge har åpnet opp igjen. Da kan arbeidet intensiveres igjen.

Saken fortsetter under bildet:

Håkon Meyer Aressønn Lundeng, Caverion, tok seg tid til å stille opp til et kjapt bilde under konkurransen.[/caption]

Lærlingene er dyktige
Jens Fransson fra Opplæringskontoret til RørNorge, avdeling Bergen, og Ingebjørg Martinsen, kurs og opplæringskonsulent i RørNorge berømmer rørleggerkandidatene.
- De skal avlegge en svenneprøve, og det i seg selv er en stor utfordring og nok til å bli nervøse. Under rørlegger NM skal de altså i tillegg utføre og bestå svenneprøven foran et stort publikum som hele tiden står og ser, og vurderer jobben de utfører. Så skal det konkurreres om å bli Norgesmester. Det er godt gjort, viser hvor dedikerte de er i sine oppgaver. De har jobbet hver dag under messen, fra kl. 09.00 til kl. 18.00, så all ære til guttene, sier Martinsen og Fransson.

Løvås skyter inn at svenneprøven under rørlegger NM er mer omfattende enn ellers på grunn av at det er en konkurranse også. Kandidatene under rørlegger NM har jo utmerket seg i sine respektive fylker, og holder høyt nivå.

Vil jobbe målbevisst videre med rekruttering
Rørlegger NM veksler annet hvert år mellom Bygg Reis Deg og Worldskills, og neste år skal rørlegger NM arrangeres under Worldskills arrangement i Kristiansand. Da samles alle fag under samme tak. .

- Nå er det bare å brette opp skjorteermene igjen, etter ett svært vellykket rørlegger NM, og masse publikum. Neste år skal vi til Kristiansand, og det er bra at vi også kan komme ut i landet å vise oss frem. Det inspirerer til å fortsette det gode arbeidet som gjøres rundt rekruttering. Fremover blir det like viktig å mobilisere både gutter og jenter til å velge rørleggerfaget. Vi trenger flere rørleggere, så vi må drive aktiv rekruttering mot alle potensielle målgrupper, sier alle de tre engasjerte medarbeiderne i Rørentreprenørene Norge.