-Daiseikai 8 har blitt svært godt mottatt blant installatører og sluttkunder, mange opplever disse modellene som en helt ny generasjon. Responsen har utelukkende vært positiv og det meldes om stillegående drift av inne- og utedel, god styring av luftstrømmen fra innedelen, enkel montering med fleksibel elektrisk tilkobling, som igjen betyr lavere kostnad for sluttkunden, sier produktsjef Morten Solsem hos ABK Klima.

-En interessant vinkling er å se hvordan Toshiba i flere år allerede har jobbet tett med sine eksportkunder og tilpasser modellene etter det de ulike markedene ønsker, med egne nordiske modeller som er optimalisert for varmedrift, og stadig flere funksjoner også med tanke på varme, ikke kjøling. Vi erfarer også at det er mye kortere vei - og tid - fra en japansk toppmodell til en europeisk eller nordisk toppmodell, sier han.

- Den beste teknologien finnes til enhver tid i Japan, også drevet fra av den tøffe konkurransen, men den blir mye raskere tilgjengelig også for eksport til Europa og Norden. Daiseikai 8 er et eksempel på det, fortsetter Solsem.

-Toshiba Daiseikai er betegnelsen på toppmodellen med de beste ytelsene og et aktivt elektrostatisk luftfiltersystem.

Han forklarer at utgåtte modeller som Daiseikai 1 ble introdusert i 2001, 2 og 3 og 5 ble produsert i Japan. Daiseikai 6, 7 og 8 kommer derimot fra fabrikken i Thailand. Men Thailand-fabrikken produserte også modeller for det norske markedet før Daiseikai-modellene fra 2011.

- Modeller som kun selges på det japanske markedet i flere år vært produsert i Thailand. Jeg tenker dette har skjedd grunnet stor konkurranse i Japan og behov for å øke konkurransekraften i et presset marked.

Før lanseringen av Toshibas nye luft-luft varmepumpe har kvalitetssikring av drift og ytelse vært en sentral del i utviklingen av produktet. Sist vinter har varmepumpen Toshiba Daiseikai 8 vært felttestet både i Norge og Finland med loggføring av data med rapportering tilbake til fabrikken.

Japanske Katashi Tarekado, er produktansvarlig og kvalitetsingeniør for Toshiba i ABK AS. Tarekado har hele 42 års erfaring fra arbeid for Toshiba, og søkte seg jobb hos ABK AS da han fylte 60 år og ble pensjonist i hjemlandet.

- Felttest er meget viktig fordi fabrikken ikke kan gjenskape faktiske forhold. Vi har valgt ut steder i Norge med spesielt krevende driftsforhold for varmepumper. Basert på felttestene har fabrikken gjort forbedringer for å sikre de mest optimale tilpasninger for et kaldt nordisk klima, forteller Katashi Tarekado.

- Kanskje det mest imponerende er den høye effektiviteten ved dellast og det brede driftsområdet. Der andre sterke varmepumper må slå seg av ved lavt varmebehov fortsetter Toshiba Daiseikai 8 å avgi tilpasset varme. Dette gir både høyere komfort og besparelse på høsten, i milde vintre og på våren når varmebehovet er lavt. Dette er Toshibas beste varmepumpe noensinne, legger Morten Solsem til.

Da Daiseikai 8 skulle lanseres på markedet i Norge kom et eget produktteam fra Toshiba-fabrikken, og deltok på ABK-dagene som er en årlig samling med rundt 200 mennesker, deriblant 150 samarbeidspartnere og installatører. Toshibas folk noterte seg at nordmennene var høyt utdannet og svært kravfulle, forteller viseadministrerende direktør Max Kim ved Toshibas fabrikk for klimaanlegg i Thailand.

- Hva er spesielt med den nordiske design, undrer VVSforum under nettopp dette besøket i Thailand?

-Daiseikai 8 inngår i Toshibas Nordic Design-serie som betyr at varmepumpen er spesialutviklet for høy varmeeffekt og optimal besparelse i kaldt klima, sier han og viser også til de høye spesifikasjonskravene som er satt nettopp i det nordiske og europeiske markedet.

-Hva er Toshibas strategi for å beholde og øke sin markedsandel i Norge og de nordiske landene?

- Norden har lag på lag med høye krav til kvalitet på produkter som skal ut på markedet. Dette må vi forholde oss til og produsere høy kvalitet, noe som er svært viktig for å få og beholde en god markedsandel, sier han.

Han påpeker samtidig at levetid for Toshiba varmepumper er opp til 15 år, noe som langt overgår lovens krav i det norske markedet.