Robert Berntsen har jobbet imponerende 50 år i Oras AS. I dag er han

Robert Berntsen har jobbet som rørlegger i Oras i 50 år

Å være ansatt 50 i år i ett og samme selskap hører i dag til sjeldenhetene. Like fullt har Robert Berntsen vært ansatt i Oras siden 11.9.1967, altså på dagen i dag.

0

– Jeg begynte rett i læra uten yrkesskole. Den gangen hadde vi en ordning som het Lærlingskolen hvor det inngikk seks måneder ren teori i læretida. Timelønna var svimlende kr 5,05 i timen, og lønna kom i gjennomsiktig papirpose og lønnsstrimmel. Ikke lett å holde lønna skjult den gangen, spøker Robert.

Robert begynte som læregutt på Sonja Henie-museet på Høvikodden i 1967, og etter det fulgte oppdrag på mange kjente signalbygg i og rundt Oslo. Han har vært med å bygge studentblokkene på Sogn, Biologibygget på universitetet på Blindern, Postgirobygget og Veritas-senteret. Men det er et bygg han fortsatt er nært knyttet til. EB (i dag ABB) bygget nytt hovedkontor på Billingstad utenfor Oslo. Kollegaene sier spøkefullt at Robert dro til EB-bygget en dag, og ble der i over 38 år. Nå var det riktignok ikke ett oppdrag. For eiendomsdriftavdelingen til ABB som nå er en del av Caverion, leide Robert til service på andre bygg også, som Ericsson- og Elopakbygget for å nevne noen.På spørsmål om HMS på 60-tallet svarer Robert;
– Det begrenset seg til hjelm og vernesko. Da jeg startet i faget laget vi blystøpte soilskjøter ute på anlegget. Vi slet oss opp trapper med bøtter av sydende bly. Det hadde vel ikke passert i dag. I dag er det heldigvis fokus på HMS, samtidig som større bruk av plast har gjort arbeidet en del lettere. Det har også vært en rivende utvikling på verktøyfronten. Om jeg ba en lærling hente lenketang og sprengkutter i dag, er det vel en stor sjanse for at lærlingen kommer tomhendt tilbake, avslutter Robert.

Den vitale rørleggeren har på ingen måte stagnert faglig. I dag er han spesialisert seg på forebygging av Legionella i vannanlegg.