Uponor lanserer kommunikasjonsmodulen Smatrix Pulse, som vil komplettere de eksisterende Smatrix versjonene, og gjøre hjemmet enda smartere, forteller Uponors produktansvarlig for gulvvarme, Kåre Thorsen.

Uponor Smatrix er et fullt integrert system for regulering av vannbåren varme og kjøling, med autobalanseringsteknologi som kontinuerlig forutser og justerer energien som trengs for å sikre optimal komfort til enhver tid. I den nye Pulse modulen har man utviklet autobalanseringsteknologien ytterligere i forhold til energieffektivitet, og muliggjort flere individuelle komfortsoner i huset.

Enkelt å oppgradere
Uponors systemer finnes i dag i versjonene Smatrix Base (kablet) og Smatrix Wave PLUS (trådløs). Men selv om sistnevnte er trådløs, har man vært avhengig av en gateway som er kablet  til routeren for å kunne kople seg til nettet. Kommunikasjonsmodulen Smatrix Pulse gjør jobben mot routeren trådløs, i tillegg til alle øvrige fordeler den tilbyr deg.

Saken fortsetter under bildet:- Modulen kabler du inn til sentralenheten, slik at den blir både en antenne for termostatene og en kommunikasjonsenhet mot router og ut på nett.

Thorsen påpeker at du likevel får med en antenne når du kjøper systemet. Du må med andre ord ikke på nett for at systemet skal fungere, da er det antennen som utgjør kommunikasjonen med termostatene.

Og viser det seg at routeren står slik til at det er vanskelig å få kontakt med den, er alternativet å kable kommunikasjonsmodulen til routeren, og likevel få tilgang til alle funksjoner.

Alt av eksisterende Smatrix termostater i markedet kan brukes sammen med Smatrix Pulse systemene.

Leveres uten panel
Smatrix-systemene har til nå blitt levert med et betjeningspanel. Det er overflødig med Pulse-versjonen.

- Tidligere fulgte det med et fysisk manøverpanel hvor du kunne utføre alle innstillingene, i tillegg fikk du tilgang til en app du kunne bruke til noen funksjoner. Nå laster du ned en nyutviklet app som erstatter panelet. Her gjør du alle innstillinger og har full kontroll på en enkel og oversiktlig måte.

Ønsker du likevel et panel hjemme som er pålogget hele tiden, kan du for eksempel sette opp en iPad. Her kan du ha så mange brukere du vil på systemet, slik at alle familiemedlemmene kan være pålogget samtidig.

- Som forbruker, har du fortsatt alle funksjonene på den nye systemet som du hadde på det gamle. Og du velger selv om du vil kjøpe kommunikasjonsmodulen eller ikke, understreker Thorsen.

Enkelt og trygt
Det er imidlertid mange gode grunner til å investere i denne enheten. Når du setter opp systemet og huker og av at systemet kan oppdateres automatisk, vil du blant annet alltid få tilgang til den nyeste softwaren.

Thorsen trekker også fram enkeltheten og sikkerheten knyttet til installasjonen.

- Nå installatøren skal sette opp kommunikasjonsmodulen, trenger vedkommende bare å laste ned appen og velge funksjonen «Installatør». Man slipper å måtte opprette egen bruker, men får tilgang til å sette opp alle innstillingene som er valgt for systemet.

Etter 15 min er installatøren automatisk logget av igjen. På denne måten slipper forbrukeren å oppgi passord og brukerkontoinformasjon.

Like enkelt er det for forbrukeren, forklarer han.

- Etter å ha lastet ned appen, får du tilgang til en veileder det bare er å følge slavisk for å

opprette en brukerkonto og få tilgang til å logge seg på systemet. Det er enkelt og raskt  oppe og går, og du slipper å lese deg gjennom en stor manual.

Kan invitere brukere
Når forbrukeren har fått opprettet en konto, har han eller hun mulighet til å invitere brukere – for eksempel de øvrige familiemedlemmene i husstanden - til å få tilgang til systemet.

- Dette gjøres enkelt ved å gå inn i menyen og velge telefonnummer til den eller de som skal inviteres, som da følger sin egen prosedyre for å kople seg til.

Skulle du likevel trenge ekstern hjelp til å sette opp en profil, er det bare å invitere en kompetent person inn ved å opprette en bruker, som med det får full tilgang til styringen av gulvvarmesystemet. Når jobben er gjort, kan brukeren slettes.

Styringssystemet kan i utgangspunktet håndtere 6 termostater og 8 kurser, som med en slavemodul kan økes til ytterligere 6 kurser og 6 termostater. I tillegg kan du installere 4 slike systemer opp mot én app, slik at du kan styre 48 kurser – som skulle dekke det aller meste av behov for soning av gulvvarmen i en bolig.

Saken fortsetter under bildet:


- Dette kan også gjøres med det eksisterende systemet, så akkurat det er i og for seg ikke noe nytt, påpeker han.

Samtidig er det ingen funksjoner som er fjernet fra det «gamle» systemet, bortsett fra at appen har en noe annen struktur og flere menyvalg.

- Men det er som sagt bare å følge instruksjonen på appen slavisk for både installatøren og forbrukeren for å komme i gang. Den er oversiktlig og enkel å forholde seg til. Her er det vanskelig å trå feil!

Enkel kontroll
- Kort oppsummert er de nye funksjonene ved Smatrix Pulse App, intuitiv kontroll via appen eller med stemmeassistent, både hjemme eller borte, og man kan lage sin egen omgivelseskomfortsone med individ preferanser og tilpasningsdyktig komfort funksjoner, sier Thorsen.

- Når gjelder energieffektivitet har den nye appen nyskapende autobalanseringsteknologi og smarte analysefunksjoner.