I det nye kombibygget på Norges eneste palmeøy har Finnøy Rør nå montert to akkumuleringstanker på hele 15 000 liter og fire storberedere på 1 000 liter fra OSO Hotwater.

20 minutter med båt fra Stavanger, ute på øya Sør-Hidle i Ryfylke, ligger Flor & Fjære. Her har familien Bryn gjennom 35 år bygget opp et hageanlegg med palmer og eksotiske planter fra hele verden, og i sommerhalvåret kommer turister fra hele landet for å besøke dette botaniske paradiset.

– Overskuddstrømmen fra solvarmen, varmen fra kjøleanlegget og varmegjenvinningsanlegget skal varme opp vannet i de to 15 000 liters tankene fra OSO Hotwater, forteller Endre Bryn Hidlefjord hos Flor & Fjære. (Foto: Flor & Fjære)

Drivhus med jungelrestaurant
Når Flor & Fjære åpner for sesongen i mai 2022, står et flunkende nytt drivhus med grunnflate på 4 000 kvadratmeter klart for gjestene. Dette flotte bygget minner lite om de driv- og veksthusene du finner på et vanlig hagesenter.

– Nei, dette er et multibrukshus som blant annet inneholder en restaurant med plass til 600 middagsgjester, bar, lounge, isbar, konferanserom, kontoravdeling, og oppholds- og soverom for ansatte, forteller Endre Bryn Hidlefjord. Han er tredjegenerasjon Bryn på denne øya. – Her har vi også planteproduksjon og vinterlagring av de plantene som ikke tåler kulde.

Overskuddstrøm lagres i to OSO Hotwater 15 000 liters akkumuleringstanker
På taket er det montert 1 000 kvadratmeter med solcellepaneler, og disse vil produsere nok strøm til å drifte hele huset store deler av året.

– Overskuddstrømmen fra solvarmen, varmen fra kjøleanlegget som drifter alle fryse- og kjølerom og varmegjenvinningsanlegget varmer opp vannet i to 15 000 liters akkumuleringstanker fra OSO Hotwater, sier Bryn Hidlefjord. – Så brukes varmtvannet derfra til å holde ønsket temperatur i gartneriet om natten.

– Varmeanlegget i det nye drivhuset til Flor & Fjære er en kombinasjon av konvektorer og gulvvarme, opplyser Nils-Ove Bjustveit. Han er daglig leder i Finnøy Rør som i tillegg til å ha ansvar for varmeanlegget, også står for alt arbeid med sanitæranlegg og sprinkler i dette bygget.

– De største tankene jeg har solgt
OSO Hotwaters rolle i dette imponerende anlegget startet i februar 2020 da regionansvarlig Dag-Terje Lea mottok følgende korte og konsise forespørsel fra Bjustveit: «Vi trenger forslag til bereder med forvarming og med eventuell veksling
».

– Vi tenkte først å foreslå et større antall beredere av mindre størrelser, sier Dag Terje. – Men da vi fikk vite at takhøyden i tekniske rommet ville være stor nok, gikk vi for 15 000 literne våre i stedet for. Vi så at en slik løsning ville være meget plassbesparende.

Saken fortsetter under bildet:

– Ikke alle vet at vi har tanker på hele 15 000 liter i sortimentet vårt, påpeker Dag-Terje Lea i OSO Hotwater.

– Leverer dere ofte beredere i så stort format?
– Nei, disse to OSO M15 000 liter akkumuleringstankene er de største jeg noensinne har vært borti eller solgt, svarer Dag-Terje. – Ikke alle vet at vi i OSO Hotwater har så store tanker i vårt sortimentet. Det går mest av 1 000 liter utgaven av denne typen industritanker. Men OSO Hotwater har også standardtanker på 2 000, 3 000, 5 000, 10 000 og altså 15 000 liter. Nå er det neimen ikke hver dag vi leverer to tanker av den aller største modellen, og i tillegg bestilte Flor & Fjære også fire 1 000 liters MS/MX storberedere. Så dette har vært en stor og betydelig ordre for oss i OSO Hotwater.

– De fire 1 000 liters tankene skal forsyne forbruksvann til sanitæranleggene og storkjøkkenet, tilføyer Bjustveit.

Alt gikk etter planen
Å få de to 6,6 meter høye 15 000 liters akkumuleringstankene fraktet over til Flor & Fjære var ikke helt enkelt.

– Øya Sør-Hidle ligger litt avsides, og har bare ett fergeanløp om dagen, forteller Bjustveit. – Derfor valgte vi leie en egen ferge som hadde plass til vogntogene med alle seks tankene. Det fungerte glimrende, og vi opplevde ingen dramatikk underveis. Monteringen av tankene gikk også helt etter planen. Finnøy Rør er et lite firma med syv ansatte, og vi hadde alle satt av dagen vår på dette prosjektet. Vi ble faktisk ferdig med jobben i god tid før arbeidsdagen var omme.

Saken fortsetter under bildet:

Den første tanken er i ferd med å løftes på plass.

Kun 4 cm klaring
Det var likevel ikke helt problemfritt å få plassert de store tankene inn i det tekniske rommet på nybygget.

– Riktignok veier ikke en M15 000 akkumuleringstank mer enn 1 800 kg, men høyden på nesten 7 meter gjør den vanskelig å håndtere, sier Dag Terje. – Det ble veldig trangt inne i det tekniske rommet. Tankene gikk greit inn under taket, men de var høyere enn takdragerne. Vi måtte derfor kjøre kranarmen gjennom et av de små mellomrommene mellom taket og den ene drageren, og vi hadde bare 4 cm klaring til drageren da tank nummer to ble satt på plass. Men vi fikk det til, med et nødskrik.

– Hvorfor valgte dere i Finnøy Rør beredere fra OSO Hotwater?
– Det var fordi vi syntes at ideen med å velge 15 000 liters tanker var god, svarer Bjustveit. – Andre produsenter, i alle fall i utlandet, kan nok også levere tanker i denne størrelsen, men vi hadde allerede gode erfaringer med OSO Hotwater, og vi er svært fornøyd med de. Det ligger også en ekstra trygghet i å handle med dem du kjenner godt og kan stole på.

– Gikk leveransene fra OSO Hotwater som planlagt?
– Ja, det gjorde de, fastslår Bjustveit. – Vi hadde litt forsinkelse på leveringen av de største tankene, men det er egentlig ikke noe å snakke om. For det skapte ingen problemer for oss, og vi er godt i rute for å være ferdige med alt arbeidet vårt i god tid før den planlagte åpningen 1. mai.

– Vi valgte OSO Hotwater som leverandør på dette prosjektet fordi vi har gode erfaringer med dem fra før. Det ligger også en ekstra trygghet i å handle med dem du kjenner godt og kan stole på, fastslår Nils-Ove Bjustveit i Finnøy Rør.

– Vi ser på OSO Hotwater som vår hoffleverandør
– Vi har mye kontakt med OSO Hotwater, og Dag-Terje, og samarbeidet med dem er meget godt og hyggelig. Nå er det jo ikke ofte vi monterer beredere av samme størrelse som dem hos Flor & Fjære, men de siste årene har en stor andel av varmtvannsberederne vi bruker kommet fra OSO Hotwater. Så du kan godt si at OSO Hotwater er en slags hoffleverandør til oss i Finnøy Rør, smiler Nils-Ove Bjustveit.

FAKTA om Flor & Fjære:
Norges eneste palmeøy

Flor & Fjære er en fargerik og blomstrende park med palmer og eksotiske planter på øya Sør-Hidle i Ryfylke. Etter en ca. 20 minutters båttur fra Stavanger, blir du ønsket velkommen av familien som driver stedet og deres guider. De viser deg rundt i den bugnende parken, som er et resultatet av tre generasjoners lidenskap for planter og vakre hager.

Saken fortsetter under bildet:

Flor & Fjære er en fargerik og blomstrende park med palmer og eksotiske planter på øya Sør-Hidle i Ryfylke. (Foto: Flor & Fjære)

Etterpå får du servert en lekker tre-retters middag i den unike restauranten som ligger i det nye veksthuset deres. Her spiser du inne i en flott, eksotisk hage med svære palmer og et 1000 år gammelt oliventre fra Spania.

Kjøkkensjefen på Flor & Fjære henter inspirasjon til menyen fra hele verden, men har fokus på ferske, lokale råvarer.

Etter måltidet kan du utforske stedet på egenhånd en times tid, før båten bringer deg tilbake til Stavanger.

Kilde: OSO Hotwater