- Årene har bare forsvunnet underveis når jeg ser tilbake. Tror det har noe å gjøre med at jeg har hatt mange spennende jobber underveis, har jobbet på alle sider av bordet, og lært utrolig mye. Det har bidratt til at man har sett alle aspektene i bransjen, både de positive og de litt mindre positive. Men for all del, jeg synes jeg har vært privilegert som har fått jobbe i en spennende og artig bransje, med veldig mange hyggelige mennesker, sier Per Erik Strand.

Første mann i Norge som solgte PEX-rør
Strand startet sin karriere i VVS bransjen i 1974 som salgssjef i et firma som het JA-Produkter AS. Jacobsen som var mannen bak firmaet hadde utviklet JA-fordeleren som på den tiden var et kjent produkt i markedet. JA-Produkter fikk også agenturet på Wirsbo i Norge, og Strand var den første i landet som introduserte PEX-rør for rørleggeren.
- De som har vært med noen år i bransjen kjenner og husker nok JA-fordeleren. Den solgte vi mye av på 70-tallet. Jeg var også den første selgeren i bransjen som introduserte PEX-rør på det norske markedet. Det var mange rørleggere som mente at dette kom til å ta fra dem masse jobb. Men ser vi tilbake, så har vel det motsatte skjedd, sier Strand.
- Men det viste at man var redd for å gå nye veier, noe som også vi erfarer den dag i dag. Nye produkter og eventuelle forandringer i bransjestrukturen møtes først med litt skepsis.

Etter å ha jobbet for JA-Produkter i snaue to år fikk Strand tilbud om å bli disponent, og å starte opp den svenske armatur – og fittingsprodusenten Vårgårda Armaturfabrikk i Oslo. Der jobbet han i fire år fra 1976 til 1980. Fra en liten stopp hos grossisten Albert Olsen AS i 1980, fikk Strand i 1981 tilbud om å overta Rørbutikken AS i Trondheim.
- Det var Nordens største VVS-butikk på den tiden, så det synes jeg var så spennende at det måtte jeg takke ja til. Det var en morsom periode, men utrolig hektisk og arbeidskrevende. Jeg fikk en rimelig bra oversikt over leverandører av synlige VVS-produkter i Norge på den tiden, og som man har hatt stort utbytte av i etterkant, sier Strand.

Overtok Nordens største VVS-butikk
Rørbutikken drev han i fem år, før han i 1986 startet opp VA-BO AS som var et agenturfirma for Møre, Trøndelag og Nord-Norge. Agenturforretningen hadde blant annet kjente merkevarer som OSO, Foss Bad og Isoterm i sin portefølje.
- VA-BO hadde agenturer for Oso, Foss Bad, Isoterm osv. Man kan vel si at man har vært med å bygge opp ulike merkevarer i disse delene av Norge. Men etter hvert som salget økte, ønsket leverandørene å ta over disse områdene selv, forteller Strand.

Strand jobbet 14 år med VA-BO, før han fikk jobben som markedsdirektør for Mora Armaturer i Norge. Der var han i 4 år før Ahlsell banket på døren, og ville ha han med på laget som markedsdirektør.

Startet hos Onninen i 2008
Strand begynte i Onninen i 2008. Der begynte han først som salgssjef for elektroavdelingen i Trondheim. Når grossisten bestemte seg for å satse på VVS, var Strand rett mann på jobben med tanke på hans fartstid i VVS-bransjen, og ikke minst hans rolle fra Ahlsell. Han ble da ansatt som segment direktør VVS, med ansvaret for å bygge opp VVS satsningen, i Norge.
- Det har vært en utfordrende prosess å satse fra null, og med et konsept som kun skulle være online shop for rørleggeren. VVS-bransjen er konservativ og det tar tid å implementere nye løsninger og produkter, og rørleggeren er vant til å besøke butikken for å hente varer. Men vi mente at bransjen må tenke annerledes i forhold til effektivitet, og inntjening i fremtiden. Derfor er det artig å se resultatene av vår filosofi, og at dette handler kun om tid før rørleggerbedriftene ser det samme som oss. Jeg har hatt klokketro på konseptet hele veien, det har vært drivkraften, men må innrømme at jeg hadde håpet på kjappere respons. Nå er grunnlaget derimot lagt, påpeker Strand.
- Jeg fikk ofte høre at vi var en døgnflue, og det ga jo litt ekstra ”guts” å kunne bevise at dette fikk vi til. Nå er det mange dyktige folk i segment VVS som skal dra dette videre, og jeg har klokketro på dem. Kommer til å savne alle de gode kollegaene.

En ærlig fyr
Strand synes derimot ikke det er vemodig å slutte å jobbe.
- Jeg har kommet til det punktet i livet at jeg synes det er en tid for alt, og siden jeg oppfyller aldersgrensen så passer dette bra. Jeg har fortsatt masse å gi, og har ingen planer om å sette meg ned foran peisen å bli der med det første, sier Strand.

Strand forteller at han gjennom et langt yrkesaktivt liv har lært mange å kjenne. VVS-bransjen er en veldig hyggelig arbeidsplass.
- En av mine svakheter hvis man skal kalle det for det, er at jeg kanskje er for ærlig. Jeg er av natur en fyr som liker ærlighet, og redelighet. Det gjelder ikke minst å tørre å si sine meninger om man er uenig med hvordan ting gjøres, og folk behandles. Det er ikke hver gang man har rett, og da må man selvfølgelig akseptere det. Men jeg har aldri vært typen som snakker folk opp etter ryggen for å tekkes folk, det må være gjensidig respekt skal man lykkes. Jeg tror de som kjenner meg vet hva jeg mener, sier en engasjert avtroppende bransjemann.

Føler seg heldig
- Jeg har fått tilbud om nye jobber underveis i min yrkeskarriere. Det har medført mange jobb bytter, men samtidig har jeg lært utrolig mye, samt at jeg har hatt det moro på jobb hele tiden.
Jeg har fått lov til å være med på å bygge opp mange forskjellige ting, og det har gitt meg utrolig mye. Nå ser jeg derimot frem til å bli min egen sjef, sier en smilende Strand avslutningsvis til VVSforum som starter opp egen virksomhet rett over på nyåret.

Adm.direktør i Onninen Norge, Endre Epseseth sier til VVSforum at de har mye å takke Per Erik Strand for.
-  Det er mye positivt å si om Per Erik. Han har vært uvurderlig for oss med sin kunnskap i forbindelse med Onninens satsing på VVS-segmentet. Han brakte VVS-kulturen inn i vår elektroverden, og hans struktur har hjulpet oss frem til der vi er i dag. Vi har fått et bra grep på VVS-bransjen. Per Erik er ung for alderen, så han har mange gode år foran seg i livet.