Spania har et system for klassifisering av vin, regulert under Denominación de Origen (DO). Spansk rødvin er ofte merket som Crianza, Reserva og Gran Reserva. Crianza er to år gammel vin, med minst tolv måneder lagring på eikefat. Reserva er tre år, også med minst ett år på fat. Gran Reserva lagres i fem år, med to år på fat og tre på flaske.

Ribera del Duero er en region som strekker seg langs Duero-elven i Nord-Spania. Dette området er kjent for gode, og smakfulle viner, ofte basert på en blanding av druesortene  Cabernet Sauvignon og Tempranillo. I Duerodalen kaller man gjerne Tempranillo for Tinto Fino

Disse områdene har flotte vekstvilkår for vinstokker, som igjen gir vinen maksimal eleganse og kompleksitet. Landskapet er åpent, med et sandholdig jordsmonn iblandet silt, leire og kalkstener, dannet under den lange Miocen-perioden for over 20 millioner år siden.

I tillegg er klimaet her ideelt for vindruer. Gjennomsnittelig nedbør i året er 450 mm med lange somre, og temperaturer opp mot 40 grader,  Gjennom vinteren kan temperaturen gå ned mot minus 15 til 20 grader.

Ribera del Duero er også et populært turistmål. Gjennomsnittelig har regionen 2400 soltimer årlig.

Det er alltid mange vingårder som er åpen for besøk, faktisk er hele 120 kvadratkilometer dekket av vindruestokker i denne regionen, og vingårdene ligger tett.

De09001542.jpgEn av de beste vinene som produseres i Ribera del Duero er Montecastro. Denne er er blitt en av de nye supervinene fra  området. Nå hører det med til historien rundt denne vinen at sangeren og den meget vininteresserte Julio Iglesias er en av eierne av vingården Bodegas Montecastro. Allerede for 10 år siden oppdaget han at Ribera del Duero er som skapt for å gi en vin vinkjennere verden over setter så pris på. Iglesias har forøvrig en personlig samling på 50 000 vinflasker. En annen investor er Alfonso de Salas, en av Spanias mektigste mediemoguler, som eier Spanias største avis El Mundo og finansmagasinet El Economista.

Bodegas Montecastro satser på kun ett vinmerke – Montecastro.  Vinmarken er økologisk dyrket i det østlige Ribera del Duero, mellom 800 og 1000 meter over havet.

Nordøst for Duero ligger Rioja, selve begrepet for det beste av spansk vin gjennom generasjoner.

Riojas kvalitet har mange årsaker, og en av de som trekkes frem er den lange lagringen på amerikanske eikefat, og det egnede klimaet

Et av de eldste og mest annerkjente vinhusene er Bodegas Franco Espanolas. Det som gjør deres vin særlig populær er at de holder på lange tradisjoner og lager den klassiske Rioja-vin.

Midt på 1880-tallet rammet Phylloxero-epidemien vinstokkene i Bordeaux i Frankrike. Franske vinprodusenter dro da til nettopp Rioja og satte igang vinproduksjon sammen med spanjolene. Med erfaringene fra Bordeaux som allerede den gang var kjent for sin gode kvalitet, fikk de frem en vinkultur som i dag er høyt verdsatt. Det er disse tradisjonene Bodegas Franco Espanolas har tatt vare på, og mange mener at Rioja-vin smaker like godt i dag som for flere tiår siden.

Vinhuset ble startet som et samarbeidsprosjekt mellom franskmenn og spanjoler. Det var franske Frederick Anglade Saurat som startet prosjektet Bodegas Franco Espanolas. Vinhuset ble bygget på bredden av elva Ebro, like i utkanten av Logroño. Her kan gjester se et 120 år gammelt hus som ikke er mye forandret. Både inventar og vinkjellere oser av eldgammel vinhistori. Vinkjelleren inneholder 2,7 millioner liter vin på fat og to millioner flasker.

Rioja Bordón er den mest kjente serien fra Bodegas Franco Espanolas. Det er denne vinen du får på de fleste restauranter i området. Rioja Bordón Crianza står for nærmere 70 prosent av volumet. Gran Reserva kommer bare i de beste årgangene og lagres i tre år før de slippes på markedet, og Gran Reserva-vinene får alltid mer enn tre år på fat før de flasketappes og lagres videre.

Montecastro y Llanahermosa 2005
En typisk Ribera del Duero, dyp rød farge. Konsentrert, med aroma av mørk frukt og intergrert eikekarakter. Lang og kompleks smak som avslutter med fine tanniner og god syrlighet. 75 cl Kr. 249,90 og alkohol 14,5 prosent. Konsumferdig, men kan lagres. Bestillingsutvalg hos Vinmonopolet.

Cruz Sagra 2007
Tiltalende sunn frisk frukt, og blomster på duft. Fyldig, strukturert med velbalansert syre. Konsentrert og lang, 75 cl Kr. 125,-  Alkohol 13 prosent. Konsumferdig, kan lagres. Bestillinmgsutvalg hos Vinmonopolet

Rioja Bordón Crianza 2005
Er middels dyp mursteinsrød. Utviklet, duft med preg av tørkete frukter, nellik og fat. Lagret 24 måneder på fat, inneholder 12 prosent alkohol og bør ikke lagres. Bestillingsutvalg på Vinmonopolet.

Rioja Bordón Gran Reserva 2001
Denne har dyp rubinrød farge, intens og krydret aroma av mørke bær med et velbalansert eikepreg. I munnen er den rik og kompleks med god fasthet og utviklende tanniner. Elegant, mye smak og god lengde. Den har ligget på franske og amerikanske eikefat i 36 måneder, og deretter minst 3 år på flaske. 75 cl kr. 165,- og alkohol 13,5 prosent, både drikkes med en gang og lagres. Bestillingsutvalg hos Vinmonopolet.

Linker til produsenter for deg som vil besøke en vingård:

Lammefilet med sennepspoteter og salat
Lammekjøtt er tilgjengelig året rundt. Lag et festmåltid på ettervinteren med lam og ost, og test fire nordspanske viner. Både Montecastro og begge Rioja passer til Lam, og så anbefales Cruz Saga til ost som avslutning på et godt måltid. Likeså Crianza, utmerket til ost.

Her oppskrift for 4 porsjoner og ingredienser
800 g ytrefilet av lam
2 ss margarin eller olje til steking
800 g små potet
4 ss olivenolje
4 ss sennep
2 båt hvitløk
200 g grønne oliven
200 g tomat - halvtørket
100 g valnøttkjerner
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 ss finhakket frisk timian
200 g salatblad

Slik gjør du:
1. Brun kjøttet raskt og etterstek det i ovnen på 125 °C i ca. 20 minutter til kjernetemperaturen er 65 ºC, rosastekt. Avkjøl og skjær det i skiver.
2. Skrubb poteter lett. Legg dem i en langpanne og vend inn sennep blandet med olje og presset hvitløk. Stek på 200 °C i ovn til de er helt myke (20 - 30 minutter, avhengig av størrelse på potetene).

3. Bland oliven, tomat og valnøtter i en bolle. Strø over urter og vend inn salat. Anrett salat på en tallerken. Legg på kjøtt og sennepspoteter.