- Per nå er det flere hundre varmepumper som ikke er ferdigstilt grunnet tilgjengeligheten på komponenter. Vi kjøper inn alt av materialer det er mulig å få tak i og jeg håper situasjonen bedrer seg etter sommeren, men vi vet ikke. Det hele er svært beklagelig, sier daglig leder i ABK-Qviller, Daniel Mark Kristensen, til VVSforum.

Nylig sendte importøren av NIBE-varmepumpene ut en pressemelding til sine kunder for å forklare om den vanskelige situasjonen. 

Her skriver Kristensen blant annet: «høy global etterspørsel av varer etter pandemien driver opp råvareprisene, og reduserer tilgjengeligheten på komponenter, frakt og emballasje.

Vanligvis har vi hatt et tilstrekkelig antall på lager av NIBE væske/vann og luft/vann varmepumper for bolig, med daglige leveranser fra fabrikken. Nå har leveringssituasjonen blitt spesielt vanskelig. Vi kjøper inn alt vi kan, til stadig høyere priser. Dessverre har hverken vi eller NIBE-fabrikken en god oversikt over leveringstider og fremtidige kostnader».

Det er først og fremst leveringen av boligprodukter som er spesielt berørt. Etter hva VVSforum har grunn til å tro, er andre varmepumpe-leverandører i samme situasjon.

- Varelagrene til NIBE har aldri vært så store som nå. Vi holder på å bygge to nye fabrikker ved hovedkontoret i Markaryd i Sverige, så når vi er tilbake til normalen vil vi klare høyere produksjon. Vi tror den høye etterspørselen vil vedvare, sier Kristensen. 

Han har følgende råd til rørleggeren:
- Dere må forklare kunden om situasjonen, men sørg for at dere ikke binder dere til en pris! Prisene på materialer har steget de siste månedene, noe som gjør produktene blir dyrere i innkjøp for rørlegger. Den utviklingen kan fortsette. 

Hans-Erik Fossum er daglig leder hos rørleggebedriften Fossum & Kristiansen AS i Oslo. De er stor leverandør av NIBE-varmepumper. 

- Det er selvfølgelig en veldig kjedelig situasjon, men ikke noe vi får gjort noe med. Vi informerer kundene om situasjonen. Vi kan komme dit at vi plutselig får veldig mange anlegg vi må montere i løpet av kort tid til høsten. De utfordringene får vi ta når de kommer, sier Fossum til vvsforum.no.