I midten av november begynte Rejhan Ajeti og Hossein Rahmanijou på fagprøven i ventilasjonsteknikk. Begge har deltatt på praksiskandidatkurs i regi av VKE og OTDE og tatt teorieksamen som privatister. Fagprøven ble gjennomført ute på et ventilasjonsanlegg hos en kunde.

Rejhan og Hossein fikk en krevende fagprøve i regi av prøvenemnda i Oslo, men takket vært lange erfaring og mye kompetanse innenfor ventilasjon gikk fagprøven fint. En krevende fagprøve for begge ble belønnet med de første fagbrevene gitt i ventilasjonsteknikkfaget.

Fagprøven ble vurdert av Ståle Nylund og Tom-Erik Alm i den nye prøvenemnda for ventilasjonsteknikkfaget.

Nemndsleder og sjef

En veldig fornøyd sjef, Henning Friis, er stolt over sine ansatte som har bestått fagprøven. Henning, som også sitter i styret til VKE, har hatt en sentral rolle i utviklingen av det nye faget. Han har ledet arbeidet med læreplanene for vg2 og vg3, og er leder for prøvenemnda i Oslo. Men de første fagprøvene kunne han ikke være med å bedømme, siden begge kandidatene kom fra egen bedrift.

Henning håper å få rekruttert flere nemndsmedlemmer fra de som når går opp som praksiskandidater i faget.

– Prøvenemndene består gjerne av folk med fagbrev, men vi har ingen med fagbrev. Vi ønsker å få fylt opp prøvenemndene med kandidater med god faglig tyngde, og det er derfor aktuelt å invitere de praksiskandidatene med lang erfaring inn i nemndene, sier Henning Friis.

Snart skal de bli flere

– Dette er et stort øyeblikk for hele bransjen, sier Thor Lexow, adm.dir. i VKE. Arbeidet med å få på plass dette faget har tatt lang tid, men nå har alt arbeidet blitt kronet med de første fagbrevene. Jeg er ordentlig stolt på vegne av de nye fagarbeiderne.

 Fremover er det mange fagprøver som skal tas, nesten femti har tatt privatisteksamen og står i kø for å ta fagbrev. Allerede ved nyttår håper VKE at så mange som ti har klart å ta fagbrev. I tillegg er de første lærlingene på jobb ute i bedrift, de vil begynne å ta fagprøver våren 2024.