VVS-forum treffer begge under VVS-dagene. De er glade for at pandemien er over og at jobblivet har begynt å vende tilbake til det normale. 

- Pandemien var stusselig. Vi er jo vant til å være ute hele tiden. Samtidig, vi rakk å gjøre det vi ikke hadde rukket før og tok igjen mye av etterslepet, sier Morten Øren. 

Han var den første ansatte hos Roth i Norge i oktober 1996. Han måtte finne sin egen kontorplass, lage eget brevpapir, oversette brosjyrer fra tysk, oppsøke kundene på egen hånd og deretter skrive en haug med tilbud. 

I dag er Øren Managing Director i en norsk virksomhet med 17 ansatte og en omsetning som i 2021 nærmet seg 160 millioner kroner. 
Produktsjef Audun Martinsen har "bare" vært i selskapet i 11 år. Han synes de løste pandemien ganske bra og er svært optimistisk for fremtiden.

- Når du kommer inn hos oss, får du ikke lov å slutte, fleiper Øren.

- Vi fikk en kontinuitet med videomøtene våre, som vi kanskje ikke hadde hatt før. Gjennom kortere Teams-møter blant selgere over hele landet, er det blitt enklere å løse ting underveis i salgsprosessene. Dette har vi tatt med oss videre, sier Martinsen.

Øren har ved gjentatte anledninger trukket frem de dedikerte ansatte i virksomheten.

- At mange av dem i dag har vært med mellom 10 og 20 år, forteller at vi sammen har bygd en velfungerende og attraktiv bedriftskultur. Uten dem hadde fremgangen ikke vært mulig. 

 

Ganske alene

Roth startet i 1947 i et lite verksted med en produksjon av vaskeovner som ett av produktene. Gründeren Heinrich Roth var partner og administrerende direktør. I 1963 tok far Roth og sønnen Manfred over alle aksjene i selskapet. Da rullet de ut den internasjonale satsingen.

Ved etableringen i Norge på 90-tallet, var det fokus på gulvvarme. Etter å ha inngått kontrakter måtte de tegne løsningene i henhold til bestilling. Morten
Øren måtte losse traileren selv da varene ankom fra lageret i Sverige. Så ble det å pakke om varene og sende dem ut. 

- Heldigvis ble vi flere ansatte etter ett års drift. Siden har vi vokst kontinuerlig både i omsetning og antall ansatte.

Fokus på vannstoppere

En av nyhetene Roth presenterte på VVS dagen er vannstoppere. Roth har tatt frem to modeller: Quickstop sensor 1 og sensor 2. Førstnevnte er av de enkle utgavene, i pakken følger det med en styreenhet, rustfri ventil og en 4m lang sensortape. Det er en robust type det er lite driftsproblemer med. Det gjelder egentlig begge modellene. 

- Quickstop sensor 2 har det samme som Quickstop sensor 1, men har i tillegg en trådløs sensor. Den kan også kobles til en app på telefonen, som de fleste i dag ønsker. Ved registrering av lekkasje stenges vanntilførselen automatisk og en alarm høres hvert tredje sekund, i tillegg vil Roth-logoen blinke rødt på styreenheten. På sensor 2 får man i tillegg et varsel i appen, forklarer Martinsen.

Mobilen gjør det langt enklere å holde oversikt og kontroll. Alle vil ha alt på telefonen i dag. Fjernkontrollen din ligger i telefonen, noe som jo er en stor fordel, mener Øren.

- Du får info om temperaturen er falt under fem grader. Du kan stenge og åpne vannet akkurat slik du ønsker å stanse alarmen via telefonen hvis den utløses. Som forbruker har man fått en helt annen driftskontroll.

Ansett de rette IT-nerdene!

Testing av produktene er alfa og omega før nye versjoner lanseres. Det virker kanskje opplagt, men Roth, som er et tysk selskap, tar ingen sjanser. - Testen skal minst være 25 000 stengesykluser. Vi tester over 50 000 sykluser, forteller Martinsen.

- TEKen stiller kun et minimumskrav til bransjen, men det er lov å være bedre. Man må ha viljen til å legge i litt ekstra i testing, så kundene slipper problemer. Det er jo ikke spesielt lønnsomt ha stoppere med store driftsproblemer som krever gjentatt service, for eksempel med den konsekvens at rørleggeren skal reise frem og tilbake i flere timer. Dette ønsker vi å få bukt med, sier Martinsen.

- Hvis strømmen går, er det dumt hvis vannet stenges i tillegg. Derfor trenger man å ha manuelle funksjoner hvor man kan åpne og lukke, uavhengig av strømtilførselen i veggen. Vi tilbyr muligheter til å bruke helt vanlige AAA-batterier i de trådløse sensorene. Alternativt kan man koble til en adapter som gir kontinuerlig strøm som er en stor fordel for å unngå batteribytte og driftssikkerhet.

Konkurransen blir stadig tøffere

Begge understreker at det de selger er svært solide produkter som leverer god teknologi. 

- Vi selger like mye systemer som enkeltprodukter. Det er stadig flere som konkurrerer i det samme segmentet, som selger de samme produktene. Grossistene begynner å hevde seg gjennom å fronte sine egne merker. Vi er produsent i tillegg til leverandør, så vi produserer heldigvis mesteparten av det vi har selv og har dermed kontroll over verdikjeden, sier Øren som håper de unngår for mange ubehagelige overraskelser fremover:

- For to år siden, gikk leverandørene tomme for halvledere og mikrochips. Det merket bilbransjen, og det merket vi. Hos oss blir komponentene brukt til styring og reguleringen av produktene våre. Vi fant imidlertid en løsning innad i konsernet som vi kunne switche over til. Vi svingte oss rundt. Audun fikk oversatt brosjyrer og materiell, og så måtte vi ut for å drive opplæring hos partnere og kunder. Vi klarer å endre oss, men trenger ikke så mange flere utfordringer nå, sier Øren.