– Jeg ønsker å løfte frem hvordan vår bransje må jobbe fremover for nå relevante bærekraftmål som klimagasskutt, ombruk, besparelser og effektivisering ved bl.a. digitalisering, sier Thor Lexow, adm.dir. i VKE. Gjennom innleggene vil vi få praktiske eksempler på implementering og gjennomføring av digitalisering og hvordan dette er helt nødvendig for å drive bærekraftig og kostnadseffektivt.

Nina Solli er ny administrerende direktør i BNL og starter konferansen med å fortelle om hvordan utfordringer kan bli muligheter i fremtidens grønne byggenæring. Som næring står vi overfor store skifter både teknologisk og på klimafronten. Begge deler er like viktig for at vi skal komme dit vi ønsker, at vi når 1,5 graders målet og kan eksportere løsninger og være rådgivere for andre land.

Stian Backe har en mastergrad i energianalyse og optimering fra Universitetet i Bergen, og han fullførte sin doktorgrad ved institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU i fjor. Energibruk i bygg utgjør en stor andel av total energibruk, og gjennom digitalisering kan innovative energisystemer i bygg bli nøkkelelementer i fremtidens energisystem. Stian vil snakke om hvordan lokale tiltak påvirker internasjonale klimamål.

Anders Fylling er direktør for faglig ressurssenter i Statsbygg og har et ekstra ansvar for Statsbyggs arbeid med bærekraft. Anders vil fortelle oss om hvordan Statsbygg er en pådriver for en bærekraftig byggenæring. Her får vi høre om bakgrunnen for Statsbyggs engasjement og konkrete eksempler på aktiviteter, løsninger og nødvendig utvikling.

Trond Simonsen er forskningssjef i Bygninger og installasjoner i SINTEF Oslo. Vi hører om begreper som 'Green Deal', 'Renovation Wave' og 'EU taxonomy'. Trond vil snakke om hvilken betydning krav til redusert klimagassutslipp vil få for byggebransjen og hvilke muligheter dette gir for bedrifter og produsenter. Og ikke minst, hva sier forskningen?

Agathe Bryde Schjetlein er leder for bærekraft i Finans Norge og Brita Bergland er seniorkonsulent i PwC. De vil i hvert sitt innlegg fortelle hvordan finansmarkedet er knyttet til bærekraftige investeringer. EUs taksonomi for bærekraftige aktiviteter definerer hva som er klimavennlig, og blir gjeldende for hele norsk næringsliv og spesielt viktig for finansnæringen. Hva er egentlig taksonomien og hva er de viktigste nye lovene bedrifter må sette seg inn i de nærmeste årene? Hvilke krav til dokumentasjon og nye løsninger kan vi forvente fra kunder og innkjøpere?

Arnkell J. Petersen er sivilingeniør innen inneklima og energi og jobber som førsteamanuensis ved NMBU. Arnkell er tilknyttet Multiconsult som prosjektutvikler og er en av initiativtakerne bak FoU-prosjektet Grønn VVS. Arnkell mener at krav til klimagassutslipp er en driver for et paradigmeskifte i design av VVS-installasjoner. Innledende analyser viser at VVS-anlegg er en betydelig driver for klimagass fra bygg. Dette vil endre på hvordan vi tenker design og materialvalg.

Som avslutning vil Sjur Dagestad, professor emeritus innovasjon, ta oss med på en liten reise i innovasjonens verden. Innvasjonsprofessoren og seriegründeren snakker som en standupkomiker og har aldri lært innovasjon på skolen. Dette foredraget vil du ikke gå glipp av!

– Jeg tror alle vil bli litt klokere etter VKE-konferansen og ikke minst sette pris på å møtes fysisk med bransjekolleger. VKE-konferansen er åpen for alle og gratis for ansatte i VKEs medlemsbedrifter, avslutter Lexow.

VKE-konferansen 2022 arrangeres 21. april kl. 13.00 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Meld deg på her.