I Lier produseres det mange dyre og deilige dråper. Ellevte generasjon på gården har satset å konkurrere med både Champagne, Cognac, Calvados og Obstler. Marius Egge har til enhver tid 12 000 liter edle dråper lagret på franske eikefat.
På gården Egge står epletrærne tett, som de gjør ellers i Lier. Bygda har en av landets høyeste epleproduksjoner. Dette drar Marius all nytte av når han er i sving med å hente råvarer.

- Alt lages av rene gårdsprodukter, forteller han. Både epler, plommer og jordbær er fra gårdene i nærheten.
Det går årlig med 450 tonn epler, og alt plukkes på trærne. Nedfallsfrukten er ubrukelig til å lage goddråper i verdensklasse.

- Det som tappes på flasker er rene naturprodukter, ikke tilført sukker, karamell eller andre smakstilsetninger, sier Marius Egge med stor stolthet.

Det har alltid vært gode vilkår for jordbruk i den varme, tørre sydhellingen i Lier, en enorm sandmorene etter siste istid. Hagedyrkingen i området startet i katolsk tid, da frukt og grønnsaker av forskjellige slag først ble dyrket her. Siden den tid har frukt, bær og særlig epler utgjort livsgrunnlaget på Egge gård.

Egge har vært i slektens eie siden gården ble overtatt av Rasmus Pålsen Lie i 1702. I 1740 ble gårdsnavnet tatt i bruk som familienavn, og i dag er Marius Egge ellevte generasjon på gården.

- Vi legger vekt på å videreutvikle våre egne råvarer, og har de seneste årene lansert populære produkter som Liereple, en økologisk naturmost som selges i dagligvarer, sier han.

Og sterkere saker som Liersider, Egge Eplebrennevin, Lierapéritif og endelig: Lierdrammen. Et naturlig navn idet Lier er nabokommune til - nettopp Drammen.

- Trenden går mot lysere brennevin, forteller Marius. Og så sent som 1. november i fjor lanserte han Egge Eplebrennevin.

Han kjøpte en et fransk batch-destilliseringsapparat. Dette destillerer spriten kun én gang, og beholder derfor sin opprinnelige fruktsmak, noe som forsvinner når destilleringen foregår to eller flere ganger som er vanlig.

Og på spørsmål om han tar imot gjester som er nyssgjerrige på hva en lierbonde kan finne på å lage av egne og naboenes epler, så svarer han at alle er alle hjertelig velkomne til å bli turist på Egge Gård. Men kun ved forhåndsbestilling.

Her har du noen forslag til julekos og smaksnytelser i gode selskaper.

Liersider
Epler plukket direkte på trærne brukes som råvarer, og sideren lages på samme måte som Champagne. Klar lys gyllen, musserende vin, snak av friske epler på nese og munn, konsentrert frukt med fin syrlighet, pene bobler og lang ettersmak. Alkohol 11 prosent. Kr. 149,90 for 75 cl. Liersider i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Lierapéritif
Er laget av eplemost og brennevin, har 18 prosent alkohol og koster kr. 219,90 for 50 cl. Denne har flott råvarepreg av eple på duft. Syrlig eple og litt sødme fra eplebrennevinet skaper en fin balanse. Denne apéritifen er en blanding av eplemost og eplebrennevin, og deretter lagret ett år på eikefat. Ypperlig til feite forretter, blant annet gåselever og pateer. Også til desserter, og særlig damer har en tendens til å like denne. Lierapéritif i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Egge Eplebrennevin
Her brukes kun epler som plukkes fra trærne, og brennevinet fremstilles på samme måte som Calvados og konjakk. Har et flott råvarepreg av syrlig eple, fyldig fruktighet med snev av krydder og eik. Konsentrert og lang. Fin duft av eple og høst. Denne er et spennende alternativ til konjakk og kan på samme måte nytes til kaffe. Inneholder 40 prosent alkohol og koster kr. 379,90 for 50 cl. Finnes i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Lierdrammen

Ikke ulikt den tyske Obstler, men Lierdrammen har tre varianter og er laget av jordbær og plommer, i tillegg til epler slik som Obstler. Svakt farget etter lagring på eikefat, med en ren frisk duft og smak av opprinnelige råvarer. Denne kan i mange sammenhenger erstatte akevitt, for eksempel til svin, ribbe og gravlaks. Fyldig ettersmak. 40 prosent alkohol, kr. 379,90 for 50 cl. Finnes i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.