Begivenheten er det 19. verdensmesterskapet i fotball, og blir arrangert i Sør-Afrika. Dette er første gang et land i Afrika arangerer et slikt gigantisk fotballmesterskap.

Verdensmesterskapet kan sammenlignes med sommer-OL 2008 fordi 204 land har vært involvert fra kvalifiseringsrundene begynte i august 2007.

Fordelt på ni byer skal det spilles 64 kamper,  på 10 stadioner. De fleste av anleggene er helt nye for anledningen, og den største stadioen er Soccer City i Johannesburg, nordøst i landet. Her er det plass til 95 000 tilskuere  på tribunen. Bådeog åpningskampen og finalen skal spilles her.
Men i sørvest er det også en ny stadion - Cape Town Stadium, også kalt Green Point Stadium. Byen Cape Town ligger helt ute ved kysten med Atlanterhavet i vest og omringet av det som kalles vinlandet.

Landskapet her er kraftig kupert, og inviterer til naturopplevelser til fots, på sykkel eller hesterygg, og også fisketurer for å få sprelsk ørret på kroken.

Vinrankene strekker seg milevis langs elver og i fjellsider. Sør-afrikansk vin er jo kjent over hele verden for sine gode kvalitet, og det meste har sin opprinnelse her i områdene rundt Cape Town.

Ikke langt fra Cape Town ligger Stellenbosch, en liten by som alle vinkjennere assosierer med nettopp god vin. I området rundt Stellenbosch er det såkalte vinruter, og byen hevder med stor tyngde at det nettopp her den elsdste vinruten i hele Sør-Afrika har sitt utgangspunkt.

Vinprodusenten Tokara holder til i historiske Stellenbosch, og Tokara lager velsmakende viner nordmenn nå har fått øye på. Du kan lese mer på http://www.tokara.co.za/

Tokara er ikke den eneste vinprodusenten i Stellebosch som kan det med å lage vin av topp kvalitet. Et annet eksempel på en slik produsent er Journeys End. (link) http://www.journeysend.co.za/

Det er vel verd å nevne disse to, fordi begge vinprodusentene har vin som er tilgjengelig på Vinmonopolet. Riktignok som en del av bestillingsutvalget, men det gjør ikke noe mindre eksklusiv av den grunn. Tvert imot, vi har valgt ut fire VM-viner som det er vel verd å vente på mens Vinmonopolet effektuereroppfyller bestillingen.

Tokara Cabernet Sauvignon 2007 er en nydelig rødvin med dyp rød farge. Den har en intens aroma av solbær, kirsebær og sedertre. Vinmonopolet beskriver den som kjølig frukt med hint av mokka og krydder. Vinen er konsentrert, kompleks og med lang ettersmak.

En 75 cl flaske koster kr. 149,90. Vinens allsidighet gjør at den passer til både lam, retter med rødt kjøtt og kylling.

Vinen består av 85 prosent Cabernet Sauvignon, syv prosent Petit Verdot, syv prosent Merlot og én prosent Cabernet Franc. Slikt blir det smakl av!

Alkoholprosenten er hele 14,5. Den er klar til å drikkes, men kan også lagres til senere nytelse. Prøv denne vinen til sommerens grillmat!
Les mer om den på hjemmesiden til Vinmonopolet.  

Hvitvinen Tokara Sauvignon Blanc 2008 har en duft av stikkelsbær, solbærblad, nesle og epler. Nesen følger munnen med innslag av sitrus, skriver Vinmonopolet på sin hjemmeside. Flott friskhet og god lengde En 75 cl flske koster kr. 129,90.

Dette er en vin laget på 100 prosent  Sauvignon Blanc med 13 prosent alkohol. Nydelig til all slags sjømat, fugl og ikke minst asparges. Den har sitt høydepunkt i smak når du kjøper den. Nyt denne vinen til sommerens lettere retter, og til verandakosen. Her er hjemmesiden til Vinmonopolet.

Journeys End Chardonnay 2007 er fyldig og har en aromatisk duft med preg av moden tropisk frukt, gule epler, sitrus og vanilje. Og en lang ettersmak som som bare varer og varer.

Basis er kun druesorten Chardonny, og vinen har ligget ni måneder på franske eikefat. Her har den oppnådd 13,5 prosent alkohol og er verd prisen sin på kr. 179,90 for en 75 cl flaske.

Også i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Journeys End Shiraz 2005 er en tørr og fruktdreven rødvin. Den har en duft av mørke bær mot bjørnebær og treverk. Balansert, konsentrert og lang. Denne er kun laget på druesorten Shiraz, og har et alkoholinnhold på 14 prosent. Prisen for en 75 cl flaske er kr. 179,-. Du finner den i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Kylling i rødvin (Coq au vin)
4–5 porsjoner

1 stor kylling (ca. 1,5 kg)
100 g lettsaltet sideflesk
1 1/2 ts salt
3/4 ts hvit pepper
4 ss konjakk (kan sløyfes)
hønsekraft (terning og vann)
1 ss tomatpuré (kan sløyfes)
ca. 20 småløk
250 g sjampinjong
1 ss smør
1 ss hvetemel
noen kvister timian til pynt

Marinade:
1/2 fl rødvin (3,5 dl)
2 fedd hvitløk, knuste
1 laurbærblad
2 ss hakket frisk timian (eller 1 ts tørket)

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Bland marinaden og legg i kyllingstykkene. La dem stå kjølig natten over eller på kjøkkenbenken i 4–5 timer. Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele og kok opp. Skjær sideflesket i små biter og stek det i panne. Ha flesket over i kjelen, men la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i fettet i pannen. Hell over konjakk og tenn på. La det brenne til flammen slukker av seg selv. Ha kyllingstykkene over i kjelen med marinade. Tilsett så mye kraft at kjøttet så vidt dekkes. Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten en rødlig farge. La det trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt. I mellomtiden surres løk og sopp i en panne og helles over i kjelen. Jevn eventuelt sausen med en smørbolle (1 ss smør + 1 ss hvetemel). La retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Pynt med timian før servering. Server retten med poteter, ris eller brød.

Oppskrift: Matprat.no