Det nye toalettet skal etter planen analysere urinen, slik at man selv kan finne ut mengde sukker, som kan avsløre om man for eksempel har diabetes.

Det er også i ferd med å bli utviklet en annen modell som er enda mer avansert, for her er det mulig å få analysert avføringen for blod, fettstoffer og bakterier. Kjøper man tilleggsutstyr kan man også testresultatene via SMS på mobiltelefonen, hvis utviklerne lykkes i sine forsøk.

Oppfinnerne bak disse nye toalettene i Japan hevder at dette vil kunne få stor betydning for folk flest og spesielt for de som lider av kroniske sykdommer, som diabetes og forstoppelse. De som ikke er plaget av sykdom kan nyttegjøre seg dette ved å kunne sjekke sin egen helsetilstand og ikke minst få svar på om man spiser for mye fet mat.

Disse nye sunnhetstoalettene er kun på forsøksstadiet, så veien frem mot masseproduksjon vil ta noe tid. Det anslås fra tre til fem år i Japan. Holder denne tidsplanen vil vi ha de nye toalettene i Norge om åtte til ti år.

Når vi vet hvor vanskelig det er å få det norske markedet til å respondere på moderne toaletter med føn, så vil de nok disse ultramoderne nyvinningene helt nye få enda vanskeligere kår her til lands. Samtidig vet vi at det gradvis har endret seg til det positive ute i Europa, så kanskje kan trenden snu raskere enn vi tror og blant annet har helsevesenet i større grad enn tidligere vist interesse for intelligent toaletter. Det er altså i ferd med å skje noe på denne fronten.

I dag har sju av ti japanere toaletter med vannspyling og føn samt andre finesser, mens det ikke finnes noe konkrete tall for det norske markedet.