Å integrere boligoppvarming er siste skudd på det som mange vil kalle en komplett inneklimasentral for bolig. Sentralen er alene om å hente ekstra varme gjennom å ta inn mer luft utenfra. Enkel styring via smart app tar dessuten ventilasjon over i den digitale hverdagen.

Ny energistandard for bolig har lagt til rette for mindre energibehov til oppvarming, mens ønske om komfort og tappevann ser ut til å holde seg. Dette bildet får en smart innramming i Flexits nye kompakte inneklimasentral. Ikke minst gjennom den siste modellen, som også integrerer boligoppvarming, som konvektorer eller gulvvarme.

Effektiv
Den nye sentralen WH4 bygger på suksessen man har hatt med rene ventilasjonsløsninger for leiligheter, der en liten effektiv gjenvinner og en super kompakt varmepumpe sørger for svært høy grad av varmegjenvinning. Sentralen er også alene om å hente ekstra varme gjennom å ta inn mer luft utenfra, noe som er langt rimeligere enn å hente varme fra borehull i grunnen.

- En enebolig eller et rekkehus trenger litt mer varme enn en leilighet, og har også mer frihet rent teknisk. Derfor har vi bygget systemet slik at det kan hente mer luft utenfra og pumpe ut varme fra den, etter behov. I praksis har vi dermed flyttet utedelen av en tradisjonell luft til vann varmepumpe inn i bygget, og integrert dette med ventilasjon, produksjon av tappevann, og nå også boligoppvarming, forklarer Espen Magne Karlsen,
salgssjef VVS i Flexit AS.

Ekstra luft
EcoNordic kommer i to utgaver, W4 og VH4, både med og uten boligvarme og produseres nå for å møte behovet fra byggnæringen. Flere entreprenører er i ferd med å tegne inn inneklimasentralen i sine prosjekter, og man har store forventinger til produktet.

- Vi ser at mange vil ha gulvvarme som ekstra komfort, og gulvet er et svært effektiv sted å distribuere varme på. Men konvektorer er også gode løsnigner, her finnes det mye spennende å få tak i. EcoNordic er optimalisert for rekkehus og boliger i normalstørrelse (120-230 m3) og vi merker nå at entreprenørene og utbyggerne er interessert i løsningen. Systemet er så effektivt at vi pleier å si at to av tre dusjer er gratis, sier Karlsen.

Ellen Nordberg hos Flexit viser hvordan sentralen kan styres via app.[/caption]

Kompakt
EcoNordic måler kun 120 x 180 og passer dermed inn i vaskerom eller kjeller og kommer i moduler som ikke er større enn vanlige hvitevarer.  Man regner en årsvarmefaktor som ligger like over 3 for både tappevann og oppvarming.

- Ved å kombinere ventilasjon og tappevann i en og samme enhet er plassbehovet redusert til et minimum, samtidig som montering og vedlikehold blir enkelt. At alt står innendørs er ikke bare  teknisk sett en mer renslig løsning, det har for alltid fjernet behovet for en utedel som ikke alltid er enkel å finne plass til, som gir en del støy og som alltid vil være utsatt for påkjenninger, påpeker Karlsen.  Styring og regulering er også tatt til et nytt nivå, der en ny brukervennlig app Flexit GO er tilpasset både mobil og nettbrett. Det vil si at uansett hvor man befinner seg, kan man styre inneklimaet og energibruken i boligen.

Miljø og arkitektur
Det miljøvennlige aspektet ivaretas av CO2 som medium i varmepumpa.
- CO2 er som kjent en totalt ufarlig gass og et hurtig medium som passer for nordisk klima. Den gjør det mulig å bygge svært kompakte varmepumper og har fysiske egenskaper som passer fint for området varmepumpa skal arbeide i, som er fra minus 25 ute til pluss 65(temperaturen på tappevannet), forklarer Karlsen.

- Med EcoNordic vil nok flere utbyggere vurdere å gå ned noe på isolasjonskravet og kanskje også standarden på vinduer, siden denne løsningen ivaretar kravet til høyeste energiklasse. Et mer effektivt energisystem gjør at man kan løsne litt på snippen og se på mer spennende utforming av bygg, der man kan bygge større vindusflater og skape spennende bomiljø, der man kan får inn mer naturlig lys og bedre sikt ut, sier Karlsen.