-  Ikke visste jeg at en konsert skulle innebære så mye arbeid. Det har vært slitsomt, hektisk – men først og fremst veldig morsomt og lærerikt. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra arrangørene og fra de som jobber rundt bandet, sier Geir Jansen til VVSforum. 

Han jobber til daglig som servicesjef og fagsjef for lærlingene hos den solide og erfarne rørleggerbedriften Andenæs VVS AS i Oslo.

La 2500 meter rør

Andenæs VVS har jobbet for Bjerke travbane i en årrekke – men denne gang var det noe helt spesielt som skulle gjøres: Det tyske rockebandet Rammstein kom til Bjerke med 140 (!) trailere med diverse utstyr. 60 000 tilskuere var til stede på konserten.

Selv om det har vært jobbet med konserten i to år, og Andenæs VVS fikk vite om prosjektet for to måneder siden – ble det svært hektisk inn mot konsertdagen sist søndag. Det var mange endringer rett før oppstart og underveis, ifølge Jansen. 

Rørleggerbedriften la opp vann til et provisorisk kjøkken, laget vaskeri, installerte dusjer i brakker og flere vannfontener rundt på arenaen.  I tillegg skulle Rammstein ha to store vanntanker i forbindelse med scenen, som også måtte installeres. 

Det aller meste var provisoriske installasjoner. 

- Det gikk med nesten 2000 meter rør. Kloakkrør ble lagt på plen med jordspyd med klammer, og enorme mengder med vannledninger. Vi fikk testet ut vaktordningen til grossistene, som måtte være tilgjengelige om natten. Det fungerte bare sånn passe, så her har grossistene noe å gå på. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med arrangørene, Oslo kommune og de som jobber rundt bandet. Jeg er mektig imponert over logistikken rundt arrangementet, sier Jansen. 

Hadde med lærling

Selv om travbanen har et fullt operativt kjøkken, ønsket bandet og crewet å bruke sitt eget kjøkken som de hadde med seg. Det å bygge et fullt rigget storkjøkken skaper utfordringer med hensyn til blant annet fettutskiller, men dette ble løst på en god måte. Kjøkkenet ble installert på parkeringsplassen. 

Andenæs VVS hadde fire rørleggere i sving: Tom Hansen, Thomas Henden, Thomas Eriksen og lærlingen Marcus A. Bjertnes. 

- Rørleggerne la ned en utrolig innsats. Dette var et veldig spesielt prosjekt for oss, og jeg fikk på nært hold se hvor viktig det er å ha dyktige rørleggere som en kan stole på når det drar seg til. Ekstra morsomt var det at vår ferskeste lærling, Markus som startet hos oss 1. juli, var med. Han har vært hos oss på utplassering, og har vist god progresjon under læretiden. Det er viktig at lærlingene får se bredden av faget. Dette var god lærling for unggutten, sier Jansen.

- Dette må ha vært god butikk for dere, Jansen?
- Hovedfokuset for denne spesielle jobben er å få dette til å fungere etter arrangørens ønsker, og ikke minst ta vare på Bjerkebanens unike infrastruktur. Bjerkebanen er et komplekst arbeidsted der hester for mange millioner er stasjonert, og de er følsomme for forandringer. Vi som alle andre må tjene penger, dette er også viktig for videre rekrutering inn i faget, sier Geir Jansen.