Bernt Tore Evensen, rørleggeren i Myre i Vesterålen foran butikk, kontor og lager.

Rørlegger Evensen i Vesterålen har ambisjoner om å gå løs på stadig større prosjekter

- Større prosjekter betyr at vi trenger flere fagfolk:

0

I en garasje på Myre i Vesterålen, et fiskevær i Øksnes Kommune, startet en rørlegger med fagbrev egen rørleggerbedrift som 20-åring.  Det er nå 31 år siden han med stor optimisme registrerte sitt enkeltmannsforetak, og gikk i gang med å betjene den nordligste delen av Nordland.

Fiskeriindustrien i Vesterålen har alltid vært en viktig kundegruppe for Bernt Tore Evensen. Han hadde nok å gjøre gjennom enkeltmannsforetaket i mange år. For å få enda mer orden på virksomheten ble selskapet hans til Rørlegger Evensen AS i 1999.

– Øksnes kommune er en av Norges største fiskerikommuner. Myre er sentret i kommunen med ca. 2500 mennesker, mens Øksnes kommune i sin helhet har nær 4600 innbyggere, forteller Evensen.

Han stod hardt på alene i mange år, og først etter 15 år måtte han ansette en rørlegger. Nå er det fem mann i alt i bedriften, fire rørleggere og én snekker. Snekkeren er viktig fordi det gir mange oppdrag med baderom. Kundeunderlaget er industri, fiske, lakseoppdrett, kommunale oppdrag, næring, boliger og serviceavtaler.

Et forretningsbygg har selskapet etter hvert kjøpt. Der er det butikk, kontor og lager. Oppdragene vokser jevnt og trutt i hele denne delen av Nordland, helt opp til Tromsø.

Største prosjektet i selskapets 31-årige historie

Et par av de ansatte klar for å gå løs på flere store prosjekter i Vesterålen og omegn.

Blant annet har han gitt seg i kast med et leilighetskompleks med 18 leiligheter. Det største prosjektet i selskapets 31-årige historie. Her er oppdraget installasjon av både tappevann, gulvvarme og sprinkelanlegg. Prosjektet gir jobb gjennom hele 2020, og inn i 2021.

– Det ligger i kortene at vi skal se på flere lignende prosjekter, og Øksnes Entreprenør AS ønsker å ha oss på prosjekter nordover. Men vi må vurdere dette, forholde oss til størrelsen på selskapet.  Muligheten ligger der, derfor trenger vi mer kompetanse. Spesielt en VVS-ingeniør og en rørlegger til står på ønskelista. Er det noen som vil bosette seg i Vesterålen, så er de hjertelig velkomne til oss, tilkjennegir Bernt-Tore Evensen.

– Vi har felles lunsj hver dag i ca. en time, med ferske brød, pålegg og kokt egg. Da er vi sosial, snakker fag, planlegger og løser problemer. Hver fredag har vi kake. Alltid en tur til VVS-messa i Lillestrøm og mye annet som vi gjør sammen, forklarer han i iveren etter å få til en innbygger eller to til i Øksnes. Gjerne familier som vil sette pris på havet mot vest, og naturen på øyer og fastlandet i Nordland.

– Ennå har ikke noen sluttet når de først har begynt her, skyter han inn. Vi har Norges fineste natur; ski, fjell og lange lyse somre. Ikke å forglemme sporten; fotball, tennis og volleyball.

Med VVS Eksperten i syv år

– Det ligger i kortene at vi skal se på flere store prosjekter, sier Bernt Tore Evensen.

– Og ikke minst, på den faglige siden er vi med i VVS Eksperten. Dette har vært en lykke og glede gjennom syv år. En opptur å bli medlem der. Jeg fikk kontakt med et miljø på alle plan, ikke minst når det gjelder butikken, forteller han entusiastisk.

– Bedriftene eier kjeden, vi har et godt samhold, får interessante faglige foredrag og VVS Eksperten har gode avtaler om innkjøp. Avtalene er viktig å ha mot markedet og kunne tilby riktig pris.  Dette er alltid en fordel når prosjekter skal beregnes. Det er en effektiv organisasjon med få ansatte, og vi blir som en familie.

– Medlemmene blir vurdert før medlemskap, at vi har godt rykte og høy faglig kvalitet. Medlemskap i VVS Eksperten er ikke for hvilken som helst rørleggerbedrift.

– Det å komme inn der, og møte nye folk, bli invitert hjem til hverandre og ha samlinger knytter kontakt og bygger relasjoner, faglig og personlig. Det er samarbeid om jobb og vi hjelper hverandre.

– Din Rørlegger Narvik AS, også medlem i VVS Eksperten, er et firma vi står i startgropen ved å samarbeide med på større prosjekter, blant annet det store leilighetskomplekset på Myre. Et slikt samarbeid betyr at små rørleggerbedrifter kan ta større prosjekter, påpeker Bernt-Tore Evensen.

Evensen er for øvrig med i Markedsrådet i VVS Eksperten, og synes det er et spennende og viktig arbeid.

Nå også med egen båt

Vesterålen har mange øyer hvor det bor folk som også trenger rørlegger, så nå er Rørlegger Evensen i Myre i gang med å ordne seg med firmabåt for å kunne betjene disse kundene bedre. Foto: Pixabay.

Rørlegger Evensen AS har sin egen profil og logo, og den benyttes på biler og en båt. Men også VVS Ekspertens profil er godt synlig. Dette styrker firmaprofilen lokalt. Men gir også signal om at Myre og Øksnes er en del av en nasjonal profilering.

– Og så er vi jo også synlig internasjonalt gjennom sponsingen av skilandslaget, poengterer Evensen.

– Men profilering på en båt, et reklametriks langs kysten?

– Vi har nylig kjøpt en firmabåt. Vesterålen har mange øyer, og med egen båt kan vi dra ut og betjene folk som bor der. Baugen kan senkes, og dermed trille ombord det utstyret som trengs for å gjøre jobben. Det er klart at båten skal ha logo for Rørlegger Evensen AS og VVS Eksperten, slår Bernt-Tore Evensen fast.

I 2019 hadde rørleggerfirmaet en omsetning nær syv millioner kroner. Dette var så langt det beste året i bedriftens 31-årig virke. – Alle med overskudd, med unntak av ett år ved oppstart, da det var litt magert, erindrer han.

Også på Myre har en rørlegger et privatliv. Bernt-Tore er gift og har tre barn. Disse er nå flyttet ut, eller retter fortalt de går på skole i Bergen og Norheimsund.

– Jeg er godt engasjert i idrett, liker å trene, ta lange turer sommer og vinter. På ski er det mange toppturer både på telemark og randonee, forteller han.

– Fritid er prioritert. Dette gjelder også de andre som jobber i bedriften. De skal ha sin fritid. – Vi legger ikke opp til at prosjekter skal gjennomføres med overtid, god livskvalitet handler om en riktig balanse mellom arbeid og fritid sier Bernt-Tore Evensen til slutt.