Morten Pedersen og YC Rør brenner for å digitalisere byggeplassen og vinke et endelig farvel til byggetegninger på papir. Samtidig mener han at mange arkitekter gjør det vanskelig å gjennomføre gode, tekniske løsninger i bygget.

Har over 100 millioner i ordrereserver

YC Rør er med i mange spennende prosjekter i Innlandet:

0

Med avdelinger i Elverum, Hamar og Trysil har Comfort YC Rør AS vokst seg til en svært solid og attraktiv bedrift i Innlandet både på prosjekt- industri- og privatmarkedet. Ordrereserver på 100 millioner kroner, gjør at prosjektleder Morten Pedersen sover godt om natten selv i disse urolige tider.

– Ja, det er masse aktivitet i regionen for tiden. Vi er blant annet engasjert på anlegg på Kongsvinger og i Årnes, en ny skole og aktivitetshus i Våler, ny kontrollstasjon for Statens vegvesen for Innlandet, vi har er rekke ulike leilighetsbygg osv. I tillegg er det mange nye spennende prosjekter vi gjerne vil være med og regne på framover.

Han legger ikke skjul på at han håper få en del av kaka i den forestående byggingen knyttet til Anno Glomdalsmuseum i Elverum. Prestisjeprosjektet blir på over 5.000 kvadratmeter bestående av magasin, mottak og verksteder for bevaringsenheten, samt administrasjon. Også et nytt politihus i Elverum er et annet, spennende prosjekt de har lyst til å bidra på.

– I tillegg har vi stort fokus på å være forbrukerens førstevalg. Uansett om du trenger en ny kjøkkenkran eller du skal totalrenovere badet, skal det være naturlig å tenke YC Rør. Vi sørger for at du får løst akkurat det behovet du har.

Dype røtter
YC Rør har røtter helt tilbake til 1935, da Yngvar Christensen etablerte rørleggervirksomhet i Elverum. 1. januar 2007 kjøpte de fire prosjektlederne Arne Skårholen, Morten Pedersen, Trond Berg og Atle Roaldstveit opp bedriften og dannet YC Rør AS. Siden har de vokst jevnt og trutt. I Januar 2014 åpnet de ny Comfort- butikk på Hamar for å styrke seg mot privatmarkedet og i mars 2018 kjøpte de opp aksjene i Per Bjarne Lindstad AS i Trysil og etablerte avdeling også der.

Selskapet har i dag totalt 70 ansatte og omsetter årlig for mer enn 100 millioner kroner.

– Men selv om omsetningen er høy, handler det om å tjene penger. Det er bunnlinjen som teller, og vi har stort fokus på effektivitet og god styring og maksimal flyt i hvert enkelt prosjekt, påpeker Pedersen – og forteller om godt samarbeid med store entreprenører som Skanska, Hent, Veidekke, Ecosør, Betonmast og Martin M Bakken.

Saken fortsetter under bildet:

YC Rør har vokst til å bli en rørlegger-bedrift som konkurrerer mot regionens største aktører. – Som medlem av Comfort-kjeden kan vi tilby et meget bredt utvalg av produkter for bad, kjøkken og andre våtrom, sier Morten Pedersen.

Digital byggeplass
Rørbransjen får jevnlig kritikk for ikke å være nok framoverlent og innovative, som gjør at den ikke henger med i den digitale utviklingen.

Morten Pedersen og YC Rør brenner derimot nettopp for å digitalisere byggeplassen og vinke et endelig farvel til byggetegninger på papir.

– Det er en stor fordel for alle parter. Med digitale 3D-tegninger har du full kontroll via smarttelefon eller iPad. Det fungerer ekstremt bra, gir økt effektivitet og færre feil.

– Du kan hente fram tegningen og klikke deg inn i det rommet du fysisk står i for å avdekke eventuelle problemstillinger og konflikter med andre tekniske fag.  Dermed kan de snakke sammen hvordan dette løses før arbeidene tar til. I tillegg kan man gjøre egne notater på tegningen og stille spørsmål som overordnede raskt kan besvare, som gir maksimal flyt.

–  Dette fremmer samarbeidet på byggeplassen, men det betinger at håndverkerne innen de tekniske fagene har samme verktøy. Etter min mening er det for mange ulike systemer. Det burde vært en standardisering. Det er bedre å være veldig god på ett system enn halvgod på fire ulike systemer, minner han om.

Arkitekter må ta mer praktiske hensyn
Et moment Pedersen trekker fram som derimot er hemmende for en smidig og trygg byggeprosess, er at mange arkitekter gjør det vanskelig å gjennomføre gode, tekniske løsninger i bygget.

– Mange er mer opptatt av å tegne bygg som et fotavtrykk for seg selv enn å finne gode løsninger for alle. Det er ikke sikkert de tekniske løsningene man ender opp med er de beste for bygget. Det synes jeg er en utfordring for bransjen.

– Det er greit at det er visuelt lekkert om alt av teknisk skal skjules i bygget, men teori og praksis stemmer ofte ikke. Skal du ha et lekkasjesikkert anlegg, må du inn med vanntette og drenerte veggskap– og helst med magnetventil og alarmfunksjon. I tillegg skal det være muligheter for inspeksjon, som betinger en dør. Døra må være synlig og ikke gjemmes.

– Jeg synes det blir flere og flere utfordringer i hvert nye bygg som reises. Det skal stadig være mer fancy og spesielt. Noen ganger blir det for knotete å få til og fører til for dårlige tekniske løsninger. Og om det skjer vannskader, er det gjerne vi som blir skyteskivene og stilt ansvarlig.

Viktig med kompetanse
Ett av YC Rørs viktigste konkurransefortrinn, er at de tilfører kundene erfaring og kompetanse. Pedersen er derfor glad for opprettelsen av VVS Norge Akademiet.

VVS Norge Akademiet skal tilby både faglig utdanning og ulike utviklingsprogrammer for alle roller i en moderne rørleggerbedrift. Målet er at medlemsbedriftene i datterselskapene Comfort og Bademiljø til enhver tid leverer den beste kvalitet på fag til både forbruker- og proffmarkedet.

– Jeg synes modellen med VVS Norge som overbygningsorganisasjon så langt har vært positivt, ikke minst i forhold til bedre og mer effektive innkjøpsbetingelser. Det gir en mulighet til å bedre marginene i en presset bransje, sier han.