Illustrasjonsfoto

Lovendring gir fart på digital boligdokumentasjon

Landets største elektrikerkjede Elfag og Boligmappa inngår et samarbeid. Det kan bety et gjennombrudd for komplett digitalisering og automatisering av boligdokumentasjon for hele håndverkerbransjen.

0

En lovendring gjør at bransjen har under ett år på seg til å få kontroll på situasjonen. – Vi gjør nå all dokumentasjon enklere og tryggere for norske boligeiere og det skal oppleves som et kvalitetsstempel å bruke Elfag, sier Tom Erik Eie, kjedeleder i Elfag i en pressemelding.

I januar 2021 er ny Avhendingslov ventet å tre i kraft. Den nye loven plasserer mer ansvar på den som selger bolig og gjør dokumentasjon viktigere enn noen gang. Det blir ikke lenger lovlig å selge en bolig «som den er».

Boligeiere mangler oversikt og kontroll
En ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Elfag, viser at 7 av 10 boligeiere mangler helt eller delvis oversikt over elektrisk arbeid som er gjennomført i boligen og kun halvparten har kontroll på dokumentasjonen.

– Det nye samarbeidet gjør at alle elektrikere fra Elfag vil laste opp dokumentasjon i Boligmappa på alt arbeid som gjennomføres, slik at boligeieren automatisk får tilgang og kontroll. Vi er veldig glade for at landets største elektrikerkjede går foran, og håper at hele håndverkerbransjen følger etter, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Boligmappa, som indirekte er eid av Nærings- og Fiskeridepartementet gjennom Ambita AS, har laget et digitalt system som gir håndverkere mulighet til å dokumentere arbeidet sitt, direkte på eiendommens gårds- og bruksnummer. Boligeiere får tilgang til dokumentasjonen om sin bolig ved å logge seg inn på Boligmappa.no via BankID, helt gratis.

– Målet er at hele håndverkerbransjen skal ta i bruk systemet, slik at alle boligeiere får automatisk og fullstendig dokumentasjon og full kontroll. Da kan vi også helt erstatte de gamle boligpermene med papir, redusere svart arbeid og bidra til en tryggere bolighandel, sier Vigeland.

Skjulte feil i norske boliger for minst 6 milliarder kroner
Den kommende lovendringen gjør blant annet at det ikke lenger blir lov å selge boligen «som den er», og feil som koster over 10 000 kroner blir automatisk selgers ansvar.

Den nye undersøkelsen viser at 600 000 norske boligeiere tror det finnes slike skader i boligen deres, tilsvarende en kostnad på over 6 milliarder kroner.

– Blant de alvorligste skjulte feilene er elektriske feil. Med tydelige lovkrav til dokumentasjon og ansvar, kan vi også minske risikoen for brann og skader på grunn av arbeid som er utført av ikke-kvalifiserte elektrikere, sier Tom Erik Eie, kjedeleder i Elfag.

21 prosent sier i undersøkelsen at de har gjennomført elektrisk arbeid i boligen selv, mens 19 prosent sier seg å ha svært god eller god kunnskap om utførelse av elektrisk arbeid. 8 prosent innrømmer å ha bestilt en elektriker og betalt svart.

– Kun godkjente virksomheter får lov til å dokumentere arbeidet sitt i Boligmappa. Elektrikere må være registrert i Elvirksomhetsregisteret, ha et godkjent AS og positiv soliditet, registrert i Proff.no. Slik digitaliserer Boligmappa vekk svart arbeid, sier Vigeland.

Alle Elfag-elektrikere forplikter seg nå til å laste opp dokumentasjon om alle jobber i Boligmappa.