Jan Vang pensjonerer seg 31.oktober, etter en «mannsalder» i VVS-bransjen. De siste 20 årene har han bygd opp og bidratt til å utvikle VVS Eksperten, som har vokst til landets største VVS- kjede målt i antall medlemmer. Han etterlater seg en kjede som noterte seg for det beste året noensinne i fjor. Da kan vi trygt si; vel blåst, Jan!

– Jeg gir meg mens jeg er på topp

Jan Vang takker for seg etter 57 år i VVS-bransjen:

0

Jan Vang har sin siste arbeidsdag 31. oktober, og kan se tilbake på 57 år i VVS-bransjen. Da kan han trygt trekke seg tilbake og nyte pensjonstilværelsen med god samvittighet! – Men det er med litt tungt hjerte, innrømmer 72-åringen som har bygd opp VVS Eksperten til landets største kjede.

Han har fått øvd seg på å ikke dra på jobb under koronapandemien, med hjemmekontor. Likevel blir det vemodig å ikke lenger skulle være en del av kjedefamilien, forteller han. Men sirkushesten legger raskt til at han likevel vil kunne kjenne lukta av sagmugg om savnet blir for stort:

– Min sønn driver Rasta Rørleggerservice og er selvsagt medlem av VVS Eksperten. Så jeg vil nok bruke litt tid der ved behov. Så får vi ta det som det kommer og se om det dukker opp noe annet interessant.

– Hva med frititidsinteresser?
– Jeg burde vel ha sakt at det er sykling, toppturer og jogging. Med dessverre det er ikke slikt. Det er nok mer vin og mat!

Enorme endringer
Jan kan se tilbake på en bransje i enorm utvikling, på alle områder.

– De største forandringene kom på materiellet; fra støpejernrør til plast. Fra tykkvegget kobberrør til rør i rør osv.

Først da kjedene startet i 1974 med Comfort, ble det fart på prisbildet med større rabatter som også  kom rørleggerne til gode.

– Etter hvert kom bransjeglidningen. Vi hadde nok tatt ut for store marginer på de synlige produktene, som åpnet for VVS Kupp, Megaflis og slike aktører. En konkurransesituasjon vi må leve med og tilpasse oss.

Jan er ikke i tvil om at den største utfordringen for rørleggerbedriftene i dag, er at timelønna er altfor lav.

– Vi har lagt for stor del av inntjeningen på materiellet. I dag har kjedene blitt en for stor kostnadsbyrde, det er fortjenesten til rørleggeren som går til driften. Kjedene skal være til for rørleggeren og ikke omvendt.

Var skolelei
Det var tilfeldigheter som førte Jan inn i VVS-bransjen, mimrer han.

– Ja, jeg var lei av skole og ønsket å komme meg ut i jobb så fort som mulig. Faren min jobbet på Standard Telefon og Kabelfabrikk i Oslo, hvor rørleggere fra Werner & sønn hadde oppdrag. De fortalte at firmaet trengte lærlinger, så jeg tok kontakt og fikk jobb.

Året var 1963, siden har han jobbet i VVS- bransjen.

– Jeg hadde gleden av å være Per Hansens læregutt, og fikk således en god start. Han er uten tvil bransjens beste rørlegger – og er fortsatt virksom i alder av over 80 år!

Mens Jan jobbet i bedriften, utdannet han seg til VVS-ingeniør på kveldstid og i 1971 begynte han som VVS-ingeniør hos Blunck Christensen.

1976 startet en ny etappe, da han ble ansatt hos Fagrør, som kontaktleddet mellom kjedekontoret og medlemmene. Fire år senere var det Comfort-kjeden som dro nytte av hans kompetanse, hvor han bidro til å tegne butikker og utvikle kjeden på ulike områder.

Brødrene Dahl
I 1986 skiftet han igjen beite og fikk Brødrene Dahl som arbeidsgiver. Her fikk han ansvar for å bygge opp  hentelagrene (butikkene). To år senere fikk han den beskrivende tittelen «filialdisponent»  med ansvar for Salg Oslo, Ski og Bærum, samt sentrallageret med distribusjon.

I 1991 kjøpte han konkursboet til Comfort-butikken Veitberg på Ski og året etter startet han Norske VVS Senter på Lørenskog. Det skulle vise seg bli en tid med store utfordringer både når det gjaldt bedriften og helsen.

– Jeg ble bypassoperert i 1993 og var borte fra bedriften i en periode. Og med et salg som gikk dårlig, var konkurs dessverre uunngåelig, forteller han.

Salgskonsulent
Men han var raskt på beina igjen, og i 1994 startet han som salgskonsulent hos Syberg VVS, med hele Norge som arbeidsfelt.  Jan ble i Syberg VVS i fem år, før ferden gikk til Heidereich og og starten på eventyret VVS Eksperten.

– Jeg startet 1. mars 1999 med en tom pult, blokk og en blyant for å lage et butikk-konsept for rørleggere med butikk. Det første medlemmet var Ski Rørleggerbedrift, som signerte avtale to måneder etter at jeg hadde startet på konseptutredningen.

VVS Eksperten ble AS i 2005, og Jan retter en stor takk til Heidenreich som hadde trua på  både han og konseptet.

– Jeg må berømme Hilde, Birgitte, Stine og Jørgen for det den fantastiske innsatsen de har gjort gjennom årene. Uten dem hadde ikke VVS Eksperten vært det den er i dag, understreker han.

En aksje hver
I dag har alle medlemmene i VVS Eksperten én aksje hver og er Norges største kjede med 407 medlemsbedrifter og en omsetning på 3,5 milliarder kroner.

– Jeg vil takke medlemsbedrifter, grossister og leverandører for at de har hatt trua på det vi har drevet med, og at de har blitt med på reisen.

Han betegner VVS Eksperten som sin baby, og innrømmer gjerne at det er med tungt hjerte han gir seg. Men 31. oktober er det ufravikelig over for hans del.

– Det er en tid for alt, minner han om.

På spørsmålet om hva han er mest stolt av i tiden med VVS Eksperten, svarer han slik;

– Det jeg er mest stolt av er at vi greier å drive Norges største kjede med fem ansatte, mens de andre må være over dobbelt så mange på lønningslista. Og at vi har prioritert rørleggeren i lokalmarkedet. En kjede i VVS-bransjen kan ikke bli «Coca Cola», minner han om.

Jeg er også utrolig stolt av medlemmene jeg har arbeidet sammen med i tykt og tynt, og som har hatt trua på det vi driver med. Jeg har alltid sagt at jeg er overrasket over at ikke alle rørleggerfirmaer står på trappa vår og venter på oss om morgenen for å bli en del av kjeden. Jeg vil ønske Kai Johnsen og alle på kjedekontoret lykke til videre, sier han til VVSforum få dager før en dør lukkes for godt – og nye dører skal åpnes!