- Mange har etterspurt sikre berederslanger, men vi har ikke ønsket å produsere tradisjonelle slanger fordi de ikke holder mål over tid. Nå har vi funnet en evigvarende og trygg løsning, sier Høiax sin tekniske sjef Arne Vold-Johansen.

Høiax lanserer syrefaste fleksirør til tappevannsystemer

Nå får rørleggerne tilgang til berederslanger som både er slitesterk og tåler høye temperaturer. Fleksirøret tåler inntil 200 °C uten at styrken forringes og er konstruert for 16 bar trykk. – Dette er overlegent alle andre tilsvarende slangeløsninger på markedet. Disse vil leve minst like lenge som berederen, sier Høiax sin tekniske direktør Arne Vold-Johansen.

0

Berederslanger som ikke holder mål over tid, er et kjent fenomen i rørbransjen og kan fort føre til store vannskader. Nå lanserer Høiax en slange som vil løse utfordringen. Vold- Johansen har en klar oppfatning om hva som har vært problemet:

– De fleste berederslanger holder ikke mål fordi produsentene gjerne tar en gummi- eller plastikksslange, legger et flettverk utenpå og krymper på avslutninger i begge ender. Denne puttes på varmtvannsberedere som holder 75 grader eller mer, sier Vold-Johansen.

Utsettes for aldring
– Gummien eller plastikken innvendig i slangen utsettes for aldring, sier han og minner samtidig om at en bereder kan bli hele 130 grader varm før overtemperatursikringen slår inn.

– I rør-i-rør-håndboken til Sintef Byggforsk kan vi lese at man bør unngå å ha pex-rør inntil berederen, nettopp fordi slike slanger er veldig utsatt.

Saken fortsetter under bildet:

De nye fleksirørene kan benyttes til alle tilkoblinger i et tappevannsystem hvor det er praktisk med en fleksibel tilkobling.
– Eksempelvis tilkobling av varmtvannsberedere i kjøkkenbenk eller steder det det er trangt og vanskelig med tradisjonelle stive rør og hvor Pex-rør ikke er anbefalt. Fleksirøret er konstruert helt i syrefast stål AISI 316L og er helsveiset uten innvendig slange i gummi eller plastmateriale som gir begrenset levetid og temperaturbegrensning, forteller Vold-Johansen.

– Lignende slanger har vært markedsført i mange år med at de tåler temperaturer fra minus 200 til pluss 600 grader. Her er det med andre ord ikke noe aldring å snakke om, dermed er vi kvitt et problem som kan forvolde stor skade.

Selv om dette er en dyrere løsning enn dagens gummislanger, tas det igjen mange ganger på varigheten.

– Når slangen først er på plass om montert skikkelig, vil den vare like lenge som berederen. Den er nærmest evigvarende, påpeker Vold-Johansen.

Ligger i nettbutikken
Produktet finner du i Høiax sin nettbutikk, og Vold-Johansen er ikke i tvil om at det raskt vil bli en etterspurt vare.

– Vi har også lengre berederslanger enn det som er vanlig, beregnet på benkeberedere og steder hvor det er vanskelig å komme til. I benkeberedere blir det ofte brukt pex fordi det er enkelt, men det er ikke anbefalt på grunn av temperatur og aldring. Også på dette området vil våre slanger ha stor praktisk nytte, sier han.