Camilla Cox Barfot har fått masse hyggelige tilbakemeldinger fra landet over etter at hun ble kåret til Norges hyggeligste håndverker. Det vanket også en rekke flotte premier. Nylig fikk hun sponsorpremien for rørleggerkategorien overlevert av Lars Erik Fossum i Oras Armatur, på et oppdrag rett ved der Camilla bor. Premien er en Oras Esteta Wellfit dusj fra Oras.

– Takk for alle fantastiske premier

Camilla har fått mye oppmerksomhet etter at hun ble kåret til Norges hyggeligste håndverker:

0

Camilla Cox Barfot er igjen tilbake i hverdagen etter at hun ble kåret til ”Norges hyggeligste håndverker”. – Jeg har fått mye oppmerksomhet fra håndverkere landet over, og er til og med blitt bedt på fest av en gjeng murere i Alta. Det takket jeg selvsagt ja til!

Camilla er den første rørleggeren som er gått til topps i denne kåringen, som naturlig nok ikke har gått upåaktet hen.

– Kanskje bortsett fra her i Fredrikstad, hvor de er litt trauste av seg, har det blitt mange hyggelige tilbakemeldinger fra sør til nord, sier hun på klingende trøndersk og som alltid med glimt i øyet.

–  Ellers går livet sin vante gang. Jeg er for lengst tilbake i hverdagen og stortrives med det.

Tøff og myk
Camilla er ei beintøff jente, dekorert med tatoveringer og dreadslocks – og elsker å løse alle utfordringer som måtte dukke opp i hennes vei både i jobbsammenheng og privat. Men inni er hun silkemyk, kan hun fortelle.

– Ja, jeg blir lett rørt. Jeg begynte å grine da jeg fikk vite at et borettslag hadde nominert meg til prisen. Da kan du tenke deg åssen jeg hadde det da jeg ble utropt til vinner, sier den tidligere Farmen-deltageren. I reality-serien måtte hun se seg utslått før semifinalen i 2017, mens hun i denne konkurransen altså gikk helt til topps.

Vi kan for øvrig fortelle at hun blant annet har tatovert oppskriften til sin bestemors eplekake på den ene armen, til og med i bestemors egen håndskrift. Også bestefaren, som tok flylappen i en alder av 69 år, er alltid med der han sitter inne i et fly øverst på armen.

– Hvordan opptrer du i møtet med kundene som gjør at de setter så stor pris på deg? 

– Jeg er jo godt oppdratt, og behandler andre som jeg ønsker å bli behandlet selv. At det skulle resultere i tittelen ”Norges hyggeligste håndverker” hadde jeg ikke i min villeste fantasi drømt om.

– Men desto mer hyggelig, legger hun til.

Kråkerøy Rør
Den 34-åringe trønderen er bosatt på Viker utenfor Fredrikstad, og jobber som servicerørlegger for Kråkerøy Rør. Men det var tilfeldig at Camilla endte i dette faget, kan hun fortelle.

– Jeg jobbet i luftforsvaret på Rygge, men da avdelingen skulle legges ned måtte jeg se meg etter annet arbeid. Jeg hadde en kompis i Fredrikstad som jobbet som rørlegger og spurte om jeg kunne være med ham for å sjekke ut hva dette yrket handlet om.

Hun ble svært trigget av det hun opplevde, og slik ble det til at hun ble voksenlærling i bedriften og kunne gå opp til fagprøve fire og et halvt år senere.

– Jeg hadde studiekompetanse gjennom fullført videregående skole på tegnelinje, og trengte derfor kun rørfaget i tillegg. Jeg satt en dag i uken på skolebenken, ellers var jeg ute i praksis og skrudde. En perfekt kombinasjon for meg.

Hun legger ikke  skjul på at hun var ”pissnervøs” før eksamenen, da et fagbrev var avgjørende for at hun skulle komme seg videre.

– Heldigvis klarte jeg det, og jeg fikk skryt for tegningene mine, sier hun og ler.

Camilla ler ofte, er kjapp i replikkene og bannskapen sitter løst. Et fyrverkeri av en samtalepartner det ikke er lett å målbinde.

Fantastiske premier
Hun blir derimot nesten målløs over alle gavene hun har fått i premie.

Men bare nesten.

– Ja, det er helt vilt, sier hun, trekker pusten og ramser opp Oras Esteta Wellfit dusjsystem, ett reisegavekort,  hver premie til en verdi av rundt 20.000 kroner. I tillegg fikk hun et gavekort fra Tools og Hultafors, begge pålydende 10.000, produkter fra Jotun verdt 22.000 kroner, et telefonabonnement verdt 15.000, reklame på Mitt anbud til 20.000, verktøykasse og håndverktøy fra Bosch. Og sikkert mer til!

– Siden jeg er rørlegger setter jeg mest pris på premien fra Oras. Jeg benytter Oras produkter mye i min jobb, de har et stort utvalg, god design, og mange funksjonelle kraner og dusjer. Men selvfølgelig setter jeg pris på alle de flotte premiene jeg har fått.

– Du ønsker deg med andre ord ikke verktøy til jul?

– Jeg elsker verktøy, og kan aldri få for mye av det. Harde julepakker er best!

Norges mest stolte rørlegger
I februar 2018, etter avlagt og bestått eksamen og svenneprøve, startet Camilla i arbeid hos Kråkerøy Elektriske – og stortrives både med kolleger og arbeidsoppgaver.

– Jeg kan ikke ha en bedre arbeidsgiver enn Kråkerøy Rør. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, fastslår hun.

Selv om hun er eneste jente blant rørleggerne i bedriften, ser hun ikke på det som et problem.
– Nei, for meg handler det ikke om å ikke se problemer, men finne løsninger. Jeg jobber jo stort sett ute i felten, og er det ikke en do tilgjengelig, finnes det alltid en busk – for å si det slik!

På spørsmål om dette er et fag som egner seg for jenter flest, trekker hun litt på det.
– Det kommer nok først og fremst på hvem du er og hva du vil. Det er klart det er en del fysisk arbeid, og du må tåle å bli møkkete under neglene. Men samtidig er rørleggerfaget så allsidig at det egner seg for de aller fleste, og det er fint at det er satt fokus på å rekruttere flere kvinner.

Nettopp allsidigheten og den raske utviklingen i faget, er det som gjør jobben så interessant for Camilla.
– Ja, rørleggerfaget spenner utrolig bredt, og handler om så mye mer enn å kople på en do eller skjøte to rør. Vi snakker om prosjektering, beregninger og oppsett av kompliserte anlegg, om energisparing og digitalisering. Vi snakker om å sikre folk livsviktig vannforsyning. Jeg er veldig stolt av den jobben jeg gjør.

Store valgmuligheter

– Hva er de yrkesmessige ambisjonene på sikt?

– Det er ikke noe jeg har tenkt veldig mye på, i og med at jeg er såpass nyutdannet i faget. Akkurat nå handler alt om å utvikle meg faglig gjennom å gjøre en god jobb som servicerørlegger for Kråkerøy Rør.

– Samtidig tviler jeg på at kroppen varer til jeg blir 67 år med det fysiske arbeidet jeg har i dag. Men det er jo som sagt så mange muligheter til å videreutvikle seg og spesialisere seg i faget, at det er bare å velge på øverste hylle. Hva jeg eventuelt velger, får jeg ta under marsjen, sier  Camilla Cox Barfot – Norges hyggeligste håndverker.

Oras var bransjesponsor
Oras er bransjesponsor for rørlegger-kategorien i kåringen og var selvfølgelig svært fornøyd med at en rørlegger klatret helt til topps i kåringen når de sponset denne kategorien. Oras har stått i bresjen for å engasjere kvinner i bransjen til å delta i Norges Hyggeligste Håndverker.

– Det er helt fantastisk at en rørlegger for første gang klatrer helt til topps i årets kåring. Camilla er en kjempeflott representant for faget vårt, og vi er tvers igjennom stolte av henne. Derfor er det ekstra hyggelig å kunne overrekke henne vårt flotte dusjsystem Oras Esteta Wellfit, sier Lars Erik Fossum, Country Manager i Oras Norge.