Elin Moer Brænne, daglig leder og rørleggermester ved Opplæringskontoret for Rørleggerfagene i Vestfold.

Stor optimisme hos opplærings-kontoret for rørleggerne i Vestfold

Tross liten nedgang i søkere til VG1

0

Elin Moer Brænne, daglig leder for opplæringskontoret for rørleggerne i Vestfold (ORV), er svært tilfreds med årets statistikk over søkere til VG2 KEM, som har økt fra 17 til 26 på første valg. – Full uttelling!, sier hun til VVSforum.

Hun er derimot ikke like fornøyd  med at søkningen til VG1 bygg- og anlegg synker med 5,2 % gjennomsnittlig på de fire skolene i fylket har som har BA-faget.

– Men det er heldigvis ikke mer nedgang enn fra 212 søkere i fjor til 201 søkere i år, og det er også et synkende elevkull disse årene.

Store ressurser
– Vi har lagt ned enormt med ressurser de to siste årene og så langt i år, så det er litt leit å se at søkningen for eksempel til elektriker øker med ca 20 prosent til tross for at de ikke får alle ut i lære, og at det er allment kjent.

Men vi gir oss ikke! Det er full satsing også i år med ByggCamp, småhusbygging, informasjon på dag- og kveldstid for både elever og foreldre, utplassering i bedrifter, oppfølging ute på skolene, messer og stunts, lover hun.

Positive
Elin skryter av bedriftene som er veldig positivt innstilt på at de bruker mye ressurser på rekruttering, og har forstått at skal de ha nye rørleggere så må de forme dem selv.

– Jeg har i samarbeid med daglig leder Trygve Egenes i Henriksen Mek i Tønsberg, og Vivil Hunding Strømme i NHO startet et arbeid med lederutvikling i videregående skole. Som vi alle vet så drives alle håndverksbedriftene av en fagarbeider som har sin opprinnelige start på en yrkesskole, og de er alle ledere i dag i både små,  store og mellomstore bedrifter. Dette er det lite fokus på, og vi savner jo noe som kan gi oss en statusheving.

Mange blir ledere
Hun påpeker at det ofte er foreldrene som fraråder ungdommen å bli håndverker.

– De glemmer tydeligvis at det er prosentvis flere av de som velger håndverkeryrket som blir daglig ledere, enn det er blant de som ender på studiespesialiserende.

Hun forteller også at Vestfold fylke har utlyst innovasjonsmidler, og at de er i gang med en prosess.

– Veldig spennende!, understreker den alltid aktive og famoverlendte Elin Moer Brænne hos ORV.