Innehaver Knut-Roger Stenvall av Comfort-butikken i Mosjøen, og daglig leder i virksomheten Hanne Arstad, har tro på kjedens satsing på å framheve håndverkernes brede kompetanse. – Det vil forhåpentligvis også bidra til å bedre rekrutteringen til faget, sier han til VVSforum. Foto: privat.

– Rekruttering av rørleggere er en utfordring

Viktig å heve statusen på rørleggeren, sier Knut-Roger Stenvall

0

– Rekruttering av rørleggere er vår største utfordring. Jeg håper fokuset på teknisk kompetanse vil løfte rørleggerens anseelse og bedre situasjonen, sier Knut-Roger Stenvall (52) hos Comfort Stenvall AS i Mosjøen.

Comfort-kjeden har varslet at de vil satse på å øke fokuset på faget gjennom ansettelse av teknisk fagsjef Jarle Amble. Det er som musikk ørene til Knut Roger Stenvall, innehaver av Comfort-butikken i Mosjøen.

Han har 11 ansatte og et godt grep om markedet i regionen, både innen proff- og privatmarkedet. Men skal bedriften vokse ytterligere, er han avhengig av rekruttering av kompetanse. Det har imidlertid vist seg å være vanskelig.

– Vi har lagt mye arbeid i å snakke opp faget vårt, vi har besøkt skoler og vi har hatt ”vekkelsesmøter”. Likevel er det få som velger denne yrkesretningen her i Mosjøen, sier han.

Feil oppfatning
Stenvall, som selv har vært i bransjen siden han var 17 år, kan fortelle at han fortsatt er like ”gira” og motivert, nettopp på grunn av allsidigheten og den raske utviklingen i faget.

– Ingen dager er like, og det er stadig nye utfordringer og problemstillinger som skal løses. Vi skaper verdier hver dag!

Han er ikke i tvil om at mange fortsatt har forutinntatte holdninger når det gjelder rørleggeryrket.

– Mange tror rørleggere monterer doer og kopler rør dagen lang, men faget rommer i dag like mye om å avanserte tegneprogrammer i 3D, styringssystemer, energiberegninger osv, som gjør hverdagen utrolig spennende, understreker han.

Må følge markedet
Comfort-bedriften i Mosjøen kan installere det meste som naturlig hører til rørleggerfaget, og påtar seg gjerne totalansvaret for prosjekter som også omfatter andre fagområder. I tillegg er varmepumper og varmeanlegg, levering og montering av gass, samt service og vedlikehold for stat og kommuner er også en del av tilbudet.

– Vi leverer ofte totalpakker av komplette bad, hvor kunden kun har ett kontaktpunkt og vi styrer hele prosessen. Men nå påtar vi oss også å pusse opp stuen og kjøkkenet, som stadig flere kunder ønsker. Vi må rett og slett tilpasse oss det markedet etterspør, som har vært en avgjørende faktor for den gode posisjonen vi har i vårt område, sier han.

Knut-Roger var på plass under Comforts fagsamling på hotell Moxy i Skedsmo. Her høster han nyttig input, og har stor tro på det teknisk fagsjef Jarle Amble vil tilføre kjeden.