Thomas Vollsæter ved BWT Norge viste under ISH frem den nye modellen av inntakssilen. Silen låses opp med en liten hendel, så løfter man opp dekselet og innmaten løsnes samtidig som vannet stenges av. Hele filterkoppen med filteret kan tas ut og skylles.

– Større fokus på vannbehandling og god vannhygiene

BWT: - Økende etterspørsel etter god vannkvalitet i kjøkken og bad:

0

Det stilles stadig høyere krav til vannkvaliteten i et moderne hjem. Under ISH Messen i Frankfurt nylig presenterte leverandøren BWT (Best Water Technology) en rekke nyheter på området: Silfilter, renseanlegg for grunnvann, filter for kjøkkenbenk samt en rekke nyheter for bad, svømmebasseng og velvære.

Norske vannverk produserer vann av høy kvalitet, men under transporten på rørnettet daler vannkvaliteten gjerne flere hakk. Arbeid på rørnettet samt gamle rør og ventiler gjør at det kommer rust og sand med drikkevannet. I de fleste kommuner er det betydelige lekkasjer, som betyr fare for innsuging av forurensing. Kommunene må også spyle ledningene jevnlig fordi det legger seg slam, så helt rent blir det som regel aldri.

Uten verktøy
Rørnettet er dessuten større og mer komplisert enn noen gang. Dessverre kan man ikke regne med at vannet som ankommer huset er problemfritt.

– Disse partiklene er ikke noe stas å få inn i husets røropplegg og vanninstallasjoner. Derfor anbefaler vi at man installerer en enkel sil på inntaket. Silen legger grunnlaget for god vannhygiene ved at det ikke hoper seg opp forurensning i huset, den beskytter utstyr som dusjhoder, dampdusjer, kaffemaskiner, dispensere, ismaskiner, brødbakemaskin, dampkomfyrer og andre. En sil er en billig forsikring, sier Thomas Vollsæter ved BWT Norge.

Under messen var en ny modell av inntaks-sil det store trekkplasteret, og ikke uventet tok denne inntaks-silen designprisen under ISH-messen. Silen låses opp med en liten hendel, så løfter man opp dekselet og innmaten løsnes samtidig som vannet stenges av. Hele filterkoppen med filteret kan tas ut og skylles. Det hele kan gjøres med en hånd – uten verktøy og uten sprut.

Saken fortsetter under bildet:

På bildet ser vi den nye modellen av inntaks-silen. Silen var balnt annet et av de store trekkplastrene under ISH.

Din brønn på app
Her i landet er det mange som fortsatt har egen vannkilde, være seg borevann eller eget vannverk. Som regel holder ikke dette vannet en standard som egner seg i et moderne hjem

– Vi ser innen armaturer og moderne baderom at teknologien, som oppvaskmaskin, dusjhoder, dampsystemer og sanitærutstyr stiller høye krav til vannkvalitet. Selv om en kaffemaskin som regel har et lite filter må vannet ha en minste standard. Her er det som regel snakk om for mye jern og mangan i vannet, ikke sjelden i kombinasjon med kalk. Før var det helt uaktuelt å bruke penger på baderommet med slikt vann. I dag finnes det kompakt utstyr som leverer vann av høyeste kvalitet, forteller Vollsæter, som leverer skreddersydd vannbehandling til private vannkilder.

– Vannkvalitet kan være både enkelt og komplisert. Vi anbefaler de som kontakter oss om å foreta en analyse av vannet. BWT gjør årlig mange hundre slike analyser, og vi tilbyr oss å dekke kostnaden ved dette ved kjøp av vannbehandling, sier Vollsæter.
– Foruten jern, mangan og kalk, kan det være problemer med surt vann eller illeluktende gasser, som svovel. I dag finnes det imidlertid gode og enkle systemer for dette. På dette området er det kommet nye og automatiske modeller som man kan følge via egen app på mobil.

Filter for drikkevann
En klar ny trend innen vannbehandling er å bruke ekstra filter i forbindelse med kjøkkenbenken.
– Mange har forsøkt vannfilter og sett at det har stor betydning for smaken på te og kaffe. Dessuten ønsker folk av personlige eller hygieniske årsaker å ha et filter som en ekstra sikkerhet for drikkevannet. Flere tilfeller av svikt i kontrollen med offentlige vannverk har flørt til epidemier og sykdommer. Blant annet er det bekymring for virus og bakterier som kommer med drikkevannet ved lekkasjer. Virus er så små at de passerer flere trinn i vannverket, og dersom UV-lampene ikke er i full drift kan det komme smitte via drikkevannet, forteller Vollsæter.

Man kan enkelt få en rørlegger til å sette inn en kompakt flertrinns-løsning med partikkelfilter, kullfilter og membranfiltrering under benken på kjøkkenet, som vil fjerne de fleste former for forurensning.

– Det vanligste filteret vi selger er Best Max, som er et fem-trinns filter, som starter med partikkelfilter, deretter kullfilter som fjerner dårlig smak. Etter dette kommer et lag av ionebyttemasse for kalkreduksjon, før nok et lag av kullfilter før siste finpolering med finfilter, forteller Vollsæter. En del ønsker seg også ekstra UV-anlegg i kjøkkenbenken for å ta knekken på bakterier og virus.

Søker poolpartnere
BWT i Norge har lange tradisjoner med å levere utstyr og service på svømmebassenger, et marked som er i jevn vekst. I forbindelse med at etterspørselen for privat service er økende har BWT bestemt seg for å knytte servicen til lokale partnere.
– Vi er i ferd med å bygge opp et servicenett innen private svømmebassenger over hele landet. Vi er sikre på at dette vil være den beste løsningen for kundene, og mest rasjonelt å ha en lokal representant som kan være vår forlengede arm, sier Eivind Husemoen hos BWT, som sammen med Frode Semb tar seg av dette markedet.

Saken fortsetter under bildet:

Eivind Husemoen og Frode Semb i BWT Norge. Her står de under vann på standen til BWT.

Det er ingen absolutte krav til teknisk bakgrunn eller yrkesfaglig utdannelse, det viktigste er at man er i stand til å skape god kontakt og bygge tillitt til kunden.
– Vi besitter solid kompetanse i firmaet så det vil bli gitt full opplæring og støtte til de som kunne tenke seg å gjøre en slik jobb. Forhandlernettet er i ferd med å bygges opp i disse dager, men vi trenger flere. Svømmebasseng er populært og alle tegn tyder på at markedet er i vekst, sier Husemoen.