Ramsøy har gradvis utviklet og utvidet lokalene de siste tre årene. – I tillegg til at vi har frigjort butikkarealer, har vi også utvidet sortimentet betraktelig. Men vi har kun tatt inn leverandører vi stoler på i forhold til kvalitet, som er enkle å forholde seg til og som er leveringsdyktig, sier en fornøyd og optimistisk Kenneth Tofthagen, salgs og markedssjef hos rørleggerforretningen på Lillehammer. Sentrale personer hos Ramsøy på Lillehammer, fra venstre Kjell Aage Finsrud, prosjektleder, Erling Moan, prosjektleder, Kenneth Tofthagen, og daglig leder i Ramsøy AS, Dag Brenden.

– Kompetansen skal fortsatt være vårt største konkurransefortrinn

Kenneth Tofthagen, Ramsøy AS om konkurransen med Megaflis, Bauhaus og nett:

0

Konkurransen i VVS-bransjen er hardere enn noen gang og marginene er knappe. Likevel ser Kenneth Tofthagen, salgs og markedssjef hos Ramsøy på Lillehammer, svært lyst på framtiden. – Vi skal fortsette å være den lokale, nære rørleggeren du alltid kan stole på. Kompetansen er og vil bli vårt største konkurransefortrinn, sier han.

Rørleggerbedriften ble etablert på Lillehammer i 1908, og har således betjent regionen gjennom flere generasjoner. De siste fire årene har bedriften utviklet og utvidet utstillingslokalene og butikken i Løkkegata, og er i dag en av de aller største i sitt slag i innlandet. Her finner du baderomsmiljøer tett i tett over to plan som du kan se på og ta på, og ikke minst få inspirasjon av.

– I den nisjen vi befinner oss, er det viktig å kunne vise fram våre produkter og løsninger, slik at kundene kan komme hit og finne akkurat det baderommet de drømmer om, sier Kenneth Tofthagen til VVSforum.

– Vi får da også svært gode tilbakemeldinger fra leverandører og kunder i både privat- og proffmarkedet.

Får en hel pakke
Toftehagen forteller at de fleste som handler baderom hos dem, også ønsker å bruke deres rørleggere for å montere produktene.

– Ja, og det er den totale ”pakka” vi kan levere, som kundene setter pris på. Og når vi forteller at vi har ansvarsretten for prosjektet, og at det med den følger en forsikring som ikke er synliggjort i prisen, forstår de at det kanskje kan koste et par tusen kroner mer enn om de hadde handlet i butikker som ikke er VVS-basert. Du får ikke kompetanse på kjøpet om du handler direkte på nettet, eller hos Megaflis og Bauhaus, påpeker han.

– Vi kan ikke ta opp konkurransen med butikker som selger en kran til 200 kroner. Vi er ikke billigst, og det skal vi heller ikke være. Det er ikke der vi har fokus.

– Vi har derimot stor produkt- og fagkompetanse og gir svar på det du lurer på. Og  om det skulle skje noe etterpå, får du hjelp til det også. Vi løper aldri fra ansvarer vårt, og hos oss er hver kunde viktig, understreker han.

– Vi har valgt vår sti å gå, og føler så langt at vi har lyktes godt.

Færre gjør-det-selv-kunder
Tofthagen har merket en vesentlig redusering av gjør-det-selv-kunder de siste 5-6 årene.

– Ja, de som kom med notater på en serviett over rørdeler fordi vasken på hytta hadde kollapset, er nesten borte. Det har nok noe med samfunnstrenden å gjøre. Vi ønsker å kjøpe oss fritid, og de generasjonene som vokser opp er heller ikke så nevenyttig som sine foreldre og besteforeldre.

– Og mange har erfart at det kan bli svært kostbart å skru selv. Det er en god investering å få det gjort ordentlig med en gang, resonnerer han.

Saken fortsetter under bildet:

Ramsøy på Lillehammer har en flott og stor butikk med mange utstillinger og produktgrupper.

Ingen endringer
Ramsøy har lenge vært en del av Hagen Holding sammen med  Arve Hagen AS, og Gjøvik Varme og Sanitær AS – som i sum har over 110 ansatte. Holdingsselskapet ble nylig kjøpt av Assemblin AS og skifter navn til Assemblin Innlandet AS. Det er også den eneste endringen, forteller han.

– Assemblin vil styrke oss gjennom sin kompetanse, men for våre kunder vil det ikke bli noen endringer. Heller ikke navn og logo blir endret. Vi skal fortsatt være den nære rørleggerbedriften, hvor kundene skal kunne ringe om de skal skifte servantkran eller dusjkabinett.

Stor byggeaktivitet
Ramsøy har nytt godt av et hett byggemarked i mange år innen bolig- og fritidsboligmarkedet. Bedriften har i dag avtale om rørinstallasjoner med flere av bolig- og hytteleverandørene i regionen, som han ser på som en stor tillitserklæring.

– De vet hva de får av kvalitet og hvilke rørleggere som møter dem ved å benytte oss.

Når vi ber ham om å ta en kikk inn i krystallkula for å spå markedssituasjonen noen år fram i tid, ser han at aktiviteten vil flate noe ut.

– Vi begynner allerede å merke at byggehastigheten i Hafjell begynner å reduseres. Samtidig er det andre områder som har fått en oppblomstring de siste årene, som Lyngan, Mylla, Gålå og Valdres. Så langt har vi ikke merket noe nedgang i aktivitetsnivået og er positive også med tanke på framtiden.

Men intet tre vokser inn i himmelen, heller ikke i innlandet. Det er Tofthagen også klar over, og er innstilt på at hytteutbyggingen vil flate ut om 5-6 år.

– Det vil begrense seg naturlig etter hvert som stadig flere områder blir bebygd. I tillegg vet vi at det er krefter i sving som ønsker strengere restriksjoner i forhold til å verne om myrområder etc. Derfor tror jeg vi vil få en utplaning innen fritidsutbygging.

– Men samtidig ser et ut til at boligveksten vil fortsette, hvor vi er godt inne i dag og vil jobbe enda hardere innenfor dette området.

Stort ettermarked
Selv om utbyggingstakten går noe ned på fritidsmarkedet, vil det fortsatt være et stort ettermarked å betjene. Også det har Ramsøy sterkt fokus på.

– Vårt mål er å yte mer enn hva kunden forventer. Og når kunden er fornøyd med arbeidet som er gjort ved installasjonen, er det lett å kontakte oss om det er behov for  reparasjoner eller rehabiliteringer. Ved at vi allerede har vært inne og levert rørinstallasjonen er det naturlig at vi tar neste steg også. Vi ønsker alltid å være kundens førstevalge når behov for rørlegger melder seg, sier han.