Jon Valen-Sendstad har blitt pensjonist på heltid, etter 16 år som toppleder i GK Gruppen

En ny hverdag for Jon Valen-Sendstad

Har pensjonert seg etter 18 år i GK Gruppen

0

Etter 18 år i GK Gruppen, hvorav 16 år som toppleder, satte Jon Valen-Sendstad. et definitivt punktum for yrkeskarrieren ved nyttår. – Det er selvsagt en stor omstilling å måtte fylle hverdagene med annet enn jobb. Men jeg har mye å ta igjen når det gjelder å pleie omgang med familie og venner, sier den ferske pensjonisten til VVSForum.

Under Jons ledelse har konsernet seksdoblet omsetningen, økt antall ansatte fra 600 til nesten 3500 og lagt et solid grunnlag for videre vekst og utvikling i hele Skandinavia. Æren for akkurat det, tar han langt fra alene.

– Nei, absolutt ikke! I min posisjon har jeg kunnet legge strategier og målsettinger og stake ut kursen, men uten dyktige folk rundt meg, hadde det ikke vært mulig å gjennomføre noe som helst.  Jeg har verken solgt inn en eneste jobb eller gjennomført et eneste prosjekt.

– Det er summen av det alle ansatte står for som er årsaken til veksten og utviklingen, sier han.

Vi får likevel et anerkjennende nikk på at det naturligvis ligger mange viktige og riktige beslutninger på veien mot posisjonen som  Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner.

Startet i Sverige
1998 etablerte GK seg i Sverige første gang gjennom oppkjøp av EVR-Wahlings med kontorer i Norrköping, Eskilstuna, Örebro, Göteborg, Kristianstad og Malmö. Fire år senere kjøpte GK det svenske selskapet Teknik & Fastighetsservice og fusjonerte de to svenske enhetene til Gunnar Karlsen Sverige AB. Jon hadde jobben som ”värkstellande direktör” for Sverige-satsingen og divisjonsdirektør for Byggautomasjon fra 2000, men det gikk kun ett år innen han ble toppleder på konsernnivå.

Siden har det bokstavelig talt gått slag i slag med jevnlige utvidelser og strategiske oppkjøp.

– Det er klart jobben har lagt beslag på mange av døgnets timer, og har på mange måter preget meg som person. Så overgangen fra å kjøre i 110 kilometer i timen til å trekke i håndbrekket og nesten parkere over natten, er naturlig nok merkbar. Jeg må venne meg til å gjøre mye mindre enn tidligere, men jeg er sikker på at jeg skal klare å fylle dagene med givende innhold også som pensjonist.

Han hadde opprinnelig planer om å pensjonere seg da han ble 62 år, deretter 64 år. I år runder han 66, og loddet er omsider kastet.

Nå blir det mer tid til barn, barnebarn og annen familie, egentrening og hytta på fjellet og ikke minst seilbåten, som han ser veldig fram til.

– Jeg har fått tilbud om ulike styreverv, men har så langt takket høflig nei da det har vært bedrifter som er, eller kan komme i, konkurranse med GK Gruppens forretningsområder, forteller han.

Lojaliteten ligger med andre ord fortsatt dypt forankret hos hans tidligere arbeidsgiver.

Stolt historie
På spørsmål om hva han er mest stolt av i sin ”regjeringstid” hos GK Gruppen, svarer han slik:

– Det er nok at vi har funnet en modell som gir oss faglig styrke og utvikling innenfor våre satsingsområder. Selskapet er langt fra i mål, men modellen er skapt for å kunne ta ytterligere steg. Mens modningskurver ofte har en tendens til å peke nedover, drives vi fortsatt framover og oppover av nysgjerrighet og lysten til å være helt i front av utviklingen.

Han trekker også fram at selskapet omsider har lyktes i Danmark, både med lønnsomhet og god vekst, og at det har begynt å ”lukte” på  2 milliarder i omsetning i Sverige. Da han selv ble ansatt i Sverige, var omsetningen i det svenske selskapet til sammenligning på mellom 70 og 80 millioner.

– Ellers er jeg stolt av at mange av de lederne jeg har jobbet sammen med i mange år fortsatt er i selskapet. Det betyr at folk trives og har muligheter til å realisere egne jobbambisjoner. Kontinuitet er viktig, påpeker han.

Han legger samtidig ikke skjul på at ikke alt har gått på skinner disse årene, og at den bratte vekstkurven de 2-3 siste årene har gått på bekostning av ønsket lønnsomhet.

– Vi har vokst svært raskt sammen med våre kunder, spesielt innen rør og elektro. Med fasiten i hånd, burde vi kanskje ha bremset litt for å stabilisere driften. Da ga oss noen utfordringer vi måtte løse, men samtidig nyttig erfaring.

Trygg på framtiden
Selv om Jon nå har gått fra roret, er han trygg på at den gode utviklingen av selskapet vil fortsette under arvtaker Kim R. Lisøs  ledelse.

– Ja, alle prosesser trenger fornyelser. Jeg har vært en operativ leder med kompetanse og fokus på fag, mens Kim nok representerer en annen type lederskap med sin akademiske bakgrunn. Det tror jeg både vil prege og forsterke områder hvor jeg kanskje ikke hadde min største styrke. Jeg er helt sikker på at GK Gruppen vil utvikles seg og vokse videre  uten meg, sier den spreke pensjonisten til VVSForum.