Administrerende direktør i Pipelife Norge AS, Kjell Larsen (t.v.) og CEO i Wienerberger AG, Heimo Scheuch, feiret bedriftas 50-årsjubileum og ser lyst på framtida for rørprodusenten. 

Framoverlent Pipelife jubilerer

Pipelife sin 50-årige historie i Norge

0

–  Det er dere som skaper vårt omdømme. Det handler om hvordan dere omtaler oss rundt middagsbordet når barna hører på, og i andre sammenhenger. Som bedrift er vi avhengig av dere, og vi trenger dere enda mer i tiden som kommer, sa en feststemt Larsen, som også hadde invitert på fabrikkbesøk.

Har gjort spådommen til skamme
Rørbedriften ble startet av gründeren Martin Botten i 1969 og videreutviklet av sønnen Jon Einar. Bedriften vokste raskt og ble i løpet av et par tiår en betydelig europeisk aktør innenfor produksjon av plastrør. Derfor var det stor lokal skepsis da rørprodusenten ble kjøpt av østerrikske Wienerbeger i 1999.

– De spådommene har våre ansatte gjort til skamme, sa Larsen, som også roste eierne for satsingen som har gjort Pipelife Norge til et utstillingsvindu for hele konsernet innenfor både bærekraft, produktutvikling, og effektivitet skriver de i en pressemelding.

Etter at bedriften ble en del av Wienerberger-konsernet har videreutviklingen av de norske fabrikkene i Surnadal og på Stathelle fortsatt. Nå er det planer også for fabrikken på Ringebu, som ble innlemmet i Pipelife Norge AS etter oppkjøpet av Isoterm AS i fjor.

– Nå ser vi framover. For å innfri fremtidige krav fra både kunder og myndigheter, har vi de siste årene satset sterkt på bærekraft i alle deler av vår produksjon. Sammen med en sterk satsing på digitalisering, skal det sørge for at vi vil være tilstede i minst 50 år til, sa Larsen, som ser ei lysende framtid for bedrifta.

Ros fra konsernledelsen
Tilstede på jubileumsfeiringen var også CEO i Wienerberger AG, Heimo Scheuch. Han ankom direkte fra Wien, sammen med flere andre representanter i konsernledelsen for å være med på jubileumsfesten. I sin tale til de flere hundre frammøtte understreket han Pipelife Norges betydning som arbeidsgiver og som katalysator for den økonomiske utvikling i regionen.

– Vi sysselsetter i dag mer enn 250 personer ved våre tre norske fabrikker. Med våre dyktige og motiverte ansatte ønsker vi å ivareta og utvide vår posisjon som markedsleder innen plastrørsystemer ved å fokusere sterkt på bærekraftige og digitale løsninger. Dette er en del av løsningen for å møte utfordringene med klimaendringer og mer nedbør, sa Scheuch.

Ledende i det grønne skiftet
– Med mål om å oppnå en bærekraftig sirkulær økonomi bruker Wienerberger i økende grad resirkulerte materialer i sin plastrørproduksjon. Vi har allerede overskredet målet for 2020 om å bruke minst 70 kilo resirkulerte råvarer per tonn produserte produkter, sa Scheuch, som roste Norges og Pipelifes fokus på bærekraft.

– Norge som nasjon er ledende i det grønne skiftet, og Pipelife Norge er ledende i sin bransje. Men vi må fortsette og få flere med oss. Ikke minst arbeider vi med å få omsatt politikerne og andre sine gode intensjoner til praktisk etterspørsel etter våre miljøvennlige produkter. De endringene vi står overfor krever rask og besluttsom handling, sa Scheuch.

Har investert over én milliard i Norge
I løpet av de siste 20 årene har Wienerberger investert over én milliard norske kroner i Pipelife Norge og rørprodusentens tre fabrikker i Surnadal, på Stathelle og Ringebu. I denne perioden er det skapt rundt 60 nye arbeidsplasser og innbetalt 860 millioner kroner i skatter og avgifter. I samme periode ble det produsert totalt 600 000 tonn rør og rørdeler.

Det norske oljefondet eier fire prosent av aksjene i børsnoterte Wienerberger AG.

Flere hundre personer fylte kulturhuset i hjembygda Surnadal da Pipelife inviterte til bursdagsfest med tapas og kake.

Pipelife sin 50-årige historie i Norge

1969
Martin Botten starter plastrørproduksjon i Surnadal. Sønnen Jon Einar er aktivt med fra dag én og blir etter hvert den som tar seg av plastrørvirksomheten.

1970-tallet
M. Bottens plastrørsaktivitet utvides gradvis.

1972
Oppstart av sprøytestøping av rørdeler. Omsetning er på 2 353 216 kroner.

1973
M. Botten etablerer Mabo Transport.

1978
M. Botten etablerer et produksjonssamarbeid i Finland.

1980-tallet
Veksten i markedet stagnerer og plastrørindustrien i Norge og Norden må rasjonalisere. Plastrørprodusenter i Norge, Sverige og Finland kjøpes opp. Mabo blir nordisk.

1980
M. Botten kjøper Riebers plastrørfabrikk i Halden og blir markedsleder i Norge.

1982
M. Botten har voksesmerter og inviterer eksterne inn som deleiere i plastrørvirksomheten – som skilles ut som eget selskap: Mabo I/S. M. Botten kjøper Lyng Rørs fabrikk i Vanvikan.

1984
Norsk Hydro går inn på eiersiden i Mabo AS.

1989
Mabo kjøper Large Plastindustri i Oslo.

1990
Large kjøper fabrikken på Stathelle.

1992
Pragma etableres som varemerke på dobbelvegget rørsystem for spillvann og overvann.

1993
Norsk Hydro kjøper resten av aksjene i Mabo AS. Jon Einar innehar stillingen som konsernsjef i to år til, men så er familien Botten helt ute av selskapet.

1994
Mabo bygger ny fabrikk ved Gdansk i Polen.

1995
Kjell J. Larsen tar over ledelsen av Mabos virksomhet i Norge. Mabo i Norge består av fem fabrikker og 312 ansatte.

1998
Omsetningen er 442 millioner kroner. To av de fem fabrikkene legges ned, og produksjonen flyttes til Surnadal og Stathelle.

1999
Mabo blir kjøpt opp av Pipelife-konsernet. Den norske virksomheten blir ett av 26 søsterselskaper.

2004
Pipelife på Stathelle produserer verdens største PE trykkrør (Ø2000 mm) og styrker stillingen som ledende i verden innen marine ledninger.

2007
Smartline, et innovativt avløpsrørsystem for innendørs bruk, lanseres. Ny produksjonsteknologi er utviklet, det satses fortsatt på høg kvalitet, produktene tar mindre plass og Smartline har et godt utseende i åpne installasjoner.

2009
Pipelife Norge AS feirer 40-årsdag 6. september. Pipelife i Norge består av to fabrikker og har 150 ansatte. I løpet av ti år er antall produksjonsenheter redusert med tre og omsetningen har økt til rundt 700 millioner kroner.

2012
Verdens største PE trykkrør er nå Ø2500 mm og produseres på Stathelle. I Surnadal investeres det stort i effektivisering av produksjonen av PVC-rør.

2016
Ny produksjonslinje for dobbelveggede rør helt opp til 1400 mm installeres i Surnadal.

2018
Pipelife kjøper fabrikken Isoterm AS på Ringebu.

2019
Pipelife feirer 50-års jubileum.