En hedersmann takker for seg

Andreas Ingrud blir pensjonist:

0

Andreas Ingrud (67) passerte denne uken målstreken for yrkeslivet, etter en mannsalder i VVS-bransjen. – Jeg trekker meg tilbake med god samvittighet, sier han til VVSforum.

– Jeg vet ikke hva jeg går til, for jeg har jo ingen erfaring med å  være pensjonist. Jeg får bruke det første året til å øve meg, sier han – som alltid med glimt i øyet og et smil på lur.

Lang fartstid
Det er blitt mye rør i Andreas sin yrkeskarriere: Det hele startet hos Brødrene Dahl etter endt utdanning, først tre år på innkjøp og deretter fem år med salg. Neste stopp ble Arne Korsbakken, som den gang importerte FM Mattsson- produkter. Også her ble han i åtte år, innen han ble daglig leder for FM Mattsson Norge i 10 år.

Derfra gikk ferden videre og han ble ansatt hos Geberit Norge for 15 år siden. Hos Geberit har han under tiden ”brukt opp” tre direktører, som han selv uttrykker det.

– Mellom to av dem, fungerte jeg som daglig leder i åtte måneder. Det var hyggelig å bli spurt, og etter disse 8 månedene ble han tilbudt jobben som salgssjef B2B.

En hedersmann
Et langt yrkesliv har gitt Andreas mange gode opplevelser og ikke minst gode kjennskap og vennskap, som han verdsetter svært høyt. Og nettopp hans redelighet overfor alle, uansett på hvilken side av bordet de har sittet, kjennetegner hans vesen. Andreas har alltid vært til å stole på, og blir betegnet som en hedersmann i bransjen.

– Det har alltid vært viktig for meg å respektere andre og oppføre meg ordentlig.  Selv om man sitter i harde forhandlinger, skal man kunne se hverandre i øynene etterpå – og gjerne ta et glass øl sammen. Derfor har jeg fått mange venner, også hos konkurrenter, som har vært en viktig del av livet mitt.

Samtidig legger han ikke skjul på at han valgte seg en bransje og en karriere med høyt tempo.

– Som selger og leder blir du alltid målt på resultater. Akkurat den delen av arbeidslivet som består av stress og ansvar, kommer jeg nok ikke til å savne. Det skal også bli greit å ikke måtte stå opp klokka fem om morgenen for å unngå kø inn til byen.

Pensjonisten in spe er bosatt i Heggedal i Asker, i samme kommune som han vokste opp. Et godt sted å leve, både som barn og senior, fastslår han.

Mye å ta seg til
Andreas ser fram til å kunne styre tiden som han vil, og er sikker på at det ikke vil bli problemer å fylle den med fornuftig innhold.

– Jeg har to barnebarn, og tre til er ”like rundt hjørnet”. Mine to barn er bosatt kun noen minutters gange unna, så det er klart de vil få en del oppmerksomhet framover.

Saken forsetter under bildet:

Andreas i sitt rette element. Han er glad i å padle kajakk,

Samtidig er han bevisst på å ikke binde seg for mye opp i faste avtaler, for å kunne ha friheten til å kunne gjøre det han har lyst til. Som for eksempel å ta turen til fritidshuset i Rendalen i Østerdalen.

– Her er det fantastisk natur og gode fiskemuligheter, og enkelt å nyte langsom tid. Jeg kommer helt klart til å tilbringe mer tid her i tiden framover.

Men også tilgangen til kortreiste opplevelser er stor hjemme i Heggedal, med gode tur- og sykkelmuligheter, og ikke minst med Gjellumvannet rett utenfor inngangsdøra.

– Jeg har en kajakk liggende ved brygga, og hva er vel mer avslappende enn å gli rundt i innsjøen en tidig morgen og bare høre på stillheten, spør han.

Andreas spilte golf for en del år siden, men det har blitt lite spill de siste fem årene. Nå har han alle muligheter til å ta opp igjen interessen.

Vi kommer heller ikke utenom ishockey og Frisk Asker når vi er innom fritidsinteresser, og han ser fram til at sesongen snart er i gang igjen.

– Jeg har hatt to faste stoler i Askerhallen i 33 år, men nå bygges det ny ishall som skal stå ferdig i 2021. Kanskje jeg beholder de to stolene bare på trass, sier han og gliser.

Tøffere klima
Andreas mener det er god timing å trekke seg tilbake nå. Klimaet i bransjen har blitt stadig tøffere, og han er sikker på at det ikke blir enklere i årene framover. Konkurransen blir hardere og marginene mindre, som tvinger fram store endringer.

– Tidligere betydde relasjoner mye, man var mer lojale.

Saken fortsetter under bildet:

Slik som dette er det mange som har sett Andreas Ingrud. Blid og imøtekommende under VVS-dagene for tre år siden.

Andreas har også noen tanker om grossistenes rolle. Før var grossister grossister. I dag har grossistene i større grad egne produkter, er dermed både en kunde og konkurrent, sier han.

– Som et resultat av det, har det blitt flere direkteleverandører enn tidligere – som også har bidratt til at konkurranseforholdet i markedet blitt endret.

– Da jeg startet i bransjen, var det langt flere mindre og lokale grossister, som opererte som distributører for leverandørene. Det gjorde bildet mer oversiktelig og enkelt å forholde seg til.

Når vi ber Andreas om å kikke inn i krystallkula på vegne av VVS-bransjen, spår han at hele verdikjeden vil være under press, og at det garantert skje mye fremover, uten at han vil utdype dette ytterligere i vår prat.

Andreas har selvsagt merket seg at det blir stadig nye konstellasjoner i markedet, og tror dette er en utvikling som vil fortsette.

– At netthandelen vil øke sterkt i tiden framover, er også et faktum alle må ta inn over seg. Man kan ikke endre forbrukerens vaner. Men må tilpasse seg den, minner han om.

 Takker for følget
– Det har vært snakk om at det vil komme endringer i bransjen i mange år. Men nå skjer det. Derfor er det greit å kunne trekke seg tilbake akkurat og si takk for følget, sier hedersmannen Andreas Ingrud.

På vegne av VVS-bransjen, sier vi takk det samme, Andreas. Og lykke til når neste kapittel i livet nå skal skrives!