- Grundfos sirkulasjonspumper er lydige og påpasselige, og evner å arbeide smart, alt etter hva slags anlegg de er satt til å jobbe i. De gjør dessuten ofte andre prosesser mer effektive, sier André Sundli Barka i Grundfos Norge.

– Smarte sirkulasjonspumper gir store gevinster i varmesystemene

– I Danmark har bare 15-20 prosent av nye varmeanlegg SD-styring, mens det i Norge er nesten motsatt. Med en smart pumpe kan man spare mye, stabilisere driften og klare seg med mindre styring og rigg, forteller André Sundli Barka i Grundfos Norge.

0

Selv Grundfos’ enkleste modell av sirkulasjonspumpe er utstyrt med en rekke smarte funksjoner. Straks den er installert vil den hurtig lære seg anlegget å kjenne og dermed tilpasse seg dette for å arbeide effektivt og energibesparende.

– Den enkleste serien Alpha passer i små anlegg, f.eks. et to-rørs radiatorsystem eller gulvvarmeanlegg. Den har tre innstillinger å velge mellom: Radiator, gulvvarme eller kombinasjon. Pumpa er utstyrt med en egen pumpeprofil internt, som forteller den hvordan den selv jobber best. Etterhvert som den er i drift vil den finne ut av hvordan den skal levere den mengden den er satt til. Den føler, måler mengden og regulerer seg ned til lavest mulig trykk og dermed er den energieffektiv. Den sliter seg derfor ikke ut eller bruker mer energi enn nødvendig. Det er mye fornuft selv i de minste pumpene, forklarer Barka.

Saken fortsetter under bildet:

Grundfos Magna 3 som viser styring via app.

Innregulering av pumpa skjer ved kommunikasjon mellom pumpa og en app på mobiltelefon. Gjennom appen kan man legge inn anleggsdata, avlese hele anlegget og deretter gå gjennom hver enkel kurs og regulere inn rett vannmengde. Et avansert verktøy – som er enkelt å bruke. Pumpa følger innstillingene den har fått og gjør jobben på best mulig måte.

– Appen veileder, gir deg informasjon og dokumentasjon, i ettertid er det ingen tvil om hvem, når og hva som er gjort. Appen tar deg gjennom hele prosessen, den sparer deg for dyrebar tid, forteller Barka.

Alt etter hvor komplisert oppgave en pumpe skal utføre og kapasiteten den skal leverer kan man velge fra et stort utvalg av reguleringsformer. Noe pumper programmeres til å levere et visst trykk eller en bestemt temperatur mens andre kan leverer et fast volum, eller en kombinasjon.

– I større varmesystemer vil trykk og temperatur kunne variere, mens systemer for oppvarming er avhengig av en jevn tilførsel av medium. En smart pumpe stabiliserer driften, og vil i det lange løp spare både energien den selv bruker, men forvalter også energien i systemene, siden driften blir så jern som mulig.

Grundfos sirkulasjonspumper kommer i alle størrelser og finnes for alle formål, og en av de virkelige smarte pumpene er Magna3- og TPE3-pumpene.

– Med en Magna3 er det slutt på å bekymre seg om kompliserte pumpeinnstillinger. Pumpen skal bare installeres, og så kjøres det i oppstarten en guide som hjelper deg med å velge rett anleggstype pumpa er installert i. Ut i fra valgene man gjør stiller den seg inn på den reguleringsformen som er best egnet for jobben den skal gjøre. Pumpa vil automatisk analysere varmeanlegget, finne den optimale innstilling og så løpende justere driften etter endringer i behovet. Resultatet er optimal komfort og minimalt energiforbruk. Pumpene er også ekstremt fleksible, driftssikre, stillegående og vedlikeholdsfrie, samtidig som levetiden er lang. De er utstyrt med IT-kommunikasjon og kan tilby ekstern styring og overvåkning via utbyggingsmoduler, sier Barka.

Saken fortsetter under bildet:

Med Magna3 er det slutt på å bekymre seg om kompliserte pumpeinnstillinger. Den fikser innstillingene selv.

– Magna3 kan programmeres til å levere en viss mengde energi ved høyest mulig temperaturforskjell, den lærer seg raskt hvordan den skal arbeidet for å levere største mulig varmeforskjell (delta T). Det er en applikasjon som gjerne brukes på energianlegg, der pumpa har to følere, en på begge sider av f.eks. en kjøleenhet eller en varmepumpe. Der vil den utføre oppgaven sin trofast til den får ny beskjed.