Prosjekt ble gjennomført under realistiske forhold og skal danne et bilde av arealutnyttelsen.

Utvikler fremtidens baderom for sykehjem og omsorgsboliger

- Vil gi store gevinster for samfunnet, sier Frode Henriksveen, Funksjonsutstyr AS.

0

Omsorgsbygg Oslo KF, Forskningslaboratorium for universell utforming ved NTNU Gjøvik og Nasjonalt program for leverandørutvikling har det siste året testet fremtidens baderom for sykehjem og omsorgsboliger. Der har man analysert bevegelsesmønstre for optimal arealutnyttelse. Nå publiseres snart resultatene fra det unike prosjektet.

– Bakgrunnen for prosjektet var et ønske om å finne løsninger på baderom som gjør arealet mer effektivt med hensyn til bruk av utstyr. Hensikten er å gi pleiepersonalet bedre arbeidsvilkår og brukerne rasjonelle løsninger, sier Frode Henriksveen, teknisk leder i Funksjonsutstyr AS.

Saken fortsetter under bildet:

Frode Henriksveen, teknisk leder i Funksjonsutstyr AS, berømmer Omsorgsbygg KF for å være innovative å tenke nytt. Et slikt forskningsprosjekt vil gi oss bedre baderom i sykehjem og omsorgsboliger

Selskapet ble etablert som et rørleggerfirma i 1987 og er i dag spesialisert på innredning av baderom og kjøkken til eldre og funksjonshemmede. I 2017 ble selskapet sammen med, Link Arkitektur/ Bano AS, og Puls AS valgt som leverandører i det innovative prosjektet.

Filmet baderombruken
Prosjekt ble gjennomført under realistiske forhold og skal danne et bilde av arealutnyttelsen.

– Vi stilte med fleksible standardprodukter og en ny innredning for omsorgsboliger. Alle produktene ble anonymisert slik at evalueringen ikke skulle være forutinntatt. Etterpå ble badene bygd i fullskala og brukt av ekte brukere og pleiepersonale i noen uker. Alle badets funksjoner ble filmet i fugleperspektiv slik at vi kan se hva som fungerer bra og dårlig. Til slutt vil resultatene fra testene legge grunnlaget for optimal konfigurasjon av badene. Dette er første gangen vi har deltatt i et slikt forskningsprosjekt og er spent på konklusjonen, sier Henriksveen.

Moderne løsninger gir god samfunnsøkonomi
Selskapet opplever økt interesse for tilrettelagte baderomsløsning for eldre og funksjonshemmede.

– Forrige store gjennombrudd var takmonterte personløftere hvor man enkelt kan frakte personer uten tunge løft. I dag ser vi økt interesse for mer fleksible løsninger, høydejusterbare vasker og toaletter, samt toaletter med hygienefunksjon. Vi får stadig mer avansert teknologi på badene og jeg tror neste revolusjon vil handle om omsorgsteknologi på flere områder, sier han.

Saken fortsetter under bildet:

Han mener slik forskning og teknologi vil gi store gevinster for samfunnet.

– Det handler om å redusere yrkesskader for pleiepersonalet og gjøre bruken av badet så enkelt som mulig. Med ny teknologi blir flere eldre selvhjulpne på badet og pleiepersonalet får mindre tunge arbeidsoppgaver. Dette er en vinn-vinn-situasjon og bra for samfunnsøkonomien, avslutter Henriksveen.