JA TIL KOMPETANSE: Prosjektleder Kristian Byenstuen har gått gradene etter at startet hos rørbedriften Arve Hagen i Brumunddal som lærling for mange år siden. 29-åringen tok nylig mesterbrevet, men studerer nå til fagskoleingeniør på Gjøvik ved siden av jobben.

– Helt avgjørende at jeg har kunnskap om det jeg skal jobbe med

Kristian Byenstuen vurderte å slutte på rørleggerutdannelsen:

0

For få år siden vurderte Kristian Byenstuen å slutte på rørleggerutdannelsen. I dag er han mester, studerer til fagskoleingeniør og jobber som prosjektleder.

– Det er perioder hvor det er ekstra slitsomt å kombinere skole, jobb, familie og studier. Men jeg gjør dette fordi jeg vil lære mer om faget og det jeg holder på med til daglig. For meg er kompetanse viktig og helt avgjørende at jeg har kunnskap om det jeg skal jobbe med, sier Kristian Byenstuen til VVSforum.

Jobbet på byggevarehus
Den sindige og blide prosjektlederen hos rørleggerbedriften Arve Hagen AS i Brumunddal er bare 29 år, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket hos arbeidsgiveren: Brumunddølen gikk læra her og ble senere tilbudt fast jobb etter avlagt svenneprøve, høsten 2009.
– Jeg trives kjempegodt. Her er det hyggelige kolleger, spennende arbeidsoppgaver og rom for å studere ved siden av. Jeg er heldig, sier han smilende.

Vi sitter på møterommet og nyter en nytraktet kopp kaffe. Kristian er ekte brumunddøl og bosatt få minutters kjøring fra arbeidsplassen. Han har ikke angret en dag på at han fullførte rørlegger-utdannelsen.

– Jeg jobbet noen måneder hos et lokalt byggevarehus, men fant heldigvis ut at det var ikke noe jeg ville drive med resten av livet. Rørleggeryrket er spennende og variert. Selv gikk jeg allmenn påbygg i sin tid, og hadde ikke rørleggeryrket i tankene. Jeg forstår godt ungdommen som ikke syns det er så enkelt å vite hva de skal studere. Det er et vanskelig valg.

Kristian har fått mye tillit hos arbeidsgiveren, og da han etter et par år ute i felt som rørlegger spurte sjefen om han kunne få større oppgaver. Så fikk han det.

To studiedager i uken
Samtidig startet han på mesterskolen. Og to år senere kom beviset på bestått og gjennomført.

– Jeg ble bas på et mellomstort prosjekt, og var mer enn mindre sammenhengende i åtte-ni måneder. Deretter bar det videre til Tesla-bygget i byen her. Det var veldig lærerikt. Som bas følte jeg at jeg fikk mer eierskap til det jeg holdt på med.

– Jeg hadde ikke tatt mesteren hvis jeg visste at jeg skulle gå på fagskolen, men jeg lærte også en hel masse på mesterutdanningen. Jeg hadde veldig godt utbytte av ledelsesbiten, sier han.

Han smiler. I 2015 bestemte Kristian seg for å starte på fagskolen på Gjøvik.

– Da vil jeg akkurat rekke å være ferdig til datteren min skal begynne på skolen. Det har vært ganske mye jobb de to første årene, men jeg holder ut. Det er veldig interessant og lærerikt og helt relevant i forhold til jobben jeg har hos Arve Hagen: Her skal jeg prosjektere, tegne og dimensjonere – og ikke minst sørge for at firmaet får jobber.

Han innrømmer at det er mange tunge kvelder…
– Jeg har heldigvis en tålmodig og snill samboer, men studier ved siden av jobb og familie krever at en er disiplinert. Jeg har to dager i uken som jeg setter av til skolearbeid. Foreløpig går det fint.

– Men etter fagskolen er det slutt på studier, eller ?
– Jeg tenker av og til på at det hadde vært kult og hatt papirer som VVS-ingeniør, men nå får jeg første fullføre studiene på fagskolen, sier Kristian Byenstuen.