GLEDER SEG. Denne trioen fra Rørentreprenørene Norge har lang erfaring med å arrangere Norgesmesterskap for rørleggerlærlinger. Førstkommende mandag braker det løs i Bergen. Fra venstre fagsjef i sanitærteknikk og hoveddommer under NM, Are Skaar Nielsen, kurs- og kompetanseansvarlig Ingebjørg Martinsen – og konsulent Ole Larmerud. Foto: VVSforum

– Vi er imponert over lærlingene

Klart for rørlegger-NM i Bergen

0

Hittil har ingen strøket på svenneprøven under Yrkes-NM. Nivået blant deltakerne er meget høyt, mener Ole Larmerud.

– Rørleggerlærlingene slutter aldri å imponere. Det er svært krevende og stressende å stå på «utstilling» en hel uke mens du jobber. Det er en meget tøff oppgave som venter årets fem finalister, sier konsulent i Rørentreprenørene Norge, Ole Larmerud til VVSforum.

Viktig markedsføring
Evigunge Larmerud var en av initiativtakerne bak forslaget om å starte et eget NM for rørleggere på slutten av 80-tallet, og siden har det vært en årlig happening. Mesterskapet arrangeres annethvert år på Bygg Reis Deg og annethvert år under Yrkes-NM – og omfatter også svenneprøveavleggelse.

Denne gang arrangeres mesterskapet i Bergen. Startskuddet går kommende helg.

– Jeg er heldig som får møte så mye flott ungdom. Vi legger mye vekt på det sosiale under mesterskapet, og vi får gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Yrkes-NM har vært og er veldig viktig for rekrutteringsarbeidet til rørleggerfaget. Vi tror dette har noe for seg. Flere opplæringskontorer ønsker å delta med kandidater, men av praktiske årsaker er det en begrensing på fem, sier kurs- og kompetansekonsulent i Rørentreprenørene, Ingebjørg Martinsen, som skryter av fylkene for smidigheten de viser under behandlingen av oppmeldingssøknadene.

– Mange er nok ikke klar over hvor mye jobb som ligger bak for å få gjennomført dette. Ikke minst på det administrative planet som Ingebjørg tar seg av, sier Larmerud.

Høyt nivå
Oppgavene under NM endrer seg noe fra år til år.

– Det har vært store variasjoner, men vi må forholde oss til læreplanen og svenneprøveforskriftene. Oppgavene inneholder sanitær- og varmeanlegg, slik læreplanen tilsier. Finalistene har allerede avlagt planleggingsdelen og tatt ut materiell – så de vet hva som venter dem når utførelsesandelen starter på mandag. Oppgaven er bygget rundt arbeid i en enebolig/villa, forteller Larmerud.

Are Skaar Nielsen, som til daglig jobber som fagsjef i sanitærteknikk i Rørentreprenørene, er hoveddommer.

–Jeg mektig imponert over hva kandidatene har utført under tidligere mesterskap. Et Norgesmesterskap er vesentlig større enn å gå opp til en «vanlig» svenneprøve, sier han.

Årets finalister er representert fra fem forskjellige fylker, og de har kvalifisert seg for å nå finalen.

– Hittil har ingen strøket på svenneprøven, og det tror jeg vi heller ikke kommer til å oppleve. Uten den gode støtten og hjelpen fra leverandører, hadde ikke dette arrangementet vært mulig å gjennomføre. Brødrene Dahl og Opplæringskontorene er to av flere svært viktige støttespillere, sier Skaar Nielsen.

Dette er finalistene:
• Møre og Romsdal: Kristian Mathisen
• Vest: Sander H. Waage
• Nordland/Troms: Joakim Lindquist Bjørnsund
• Oslo: Kenneth Juvet Hagen
• Rogaland: Ingrid Skogen