Stor interesse for overvannskurs

Norsk Wavins nye kurs om håndtering av overvann fra eneboliger har slått til for fullt. Rørleggere og entreprenører får flere og flere forespørsler rundt overvannproblematikken. Nå skal Wavin i samarbeid med NRLs 15 regionkontorer holde kurs om temaet i hele landet.

0

Kommuner har nektet byggetillatelse uten løsning for overvann, men etter framlegg av løsningene vurderer enkelte å gi lavere VA-avgift.

Norsk Wavin har nylig gjennomført sitt første kurs innenfor håndtering av overvann med Q-Bic eneboligpakke for rørleggere i Oslo-området.
– Responsen var enorm, det ringte desperate folk fra Haugesund og Stavanger og ville komme, men vi kunne berolige de med at kurset nå skal gå over hele landet, sier salgssjef Petter Lieth ved Norsk Wavin til VVSforum. Lieth kan også fortelle at det var en god del interesse fra konsulenter også.
 
Oslo først
Det første og innledende kurset var dermed rettet mot Osloområdet, og frem mot sommeren vil det samme kurset gå i samarbeid med NRLs 15 regionskontorer. Det var produktsjef Vidar Handal som holdt det første kurset, mens det er Norsk Wavins regionale salgsrepresentanter som vil ta kurset over hele landet, fra Alta til Kristiansand.

– Jeg har vel aldri opplevd maken til interesse og respons, men jeg forstår også hvor viktig dette er for enkelte. Vi er kjent med at mange kommuner har lagt ned byggeforbud hvis man ikke kommer opp med en god løsning for overvann. Den gode nyheten er at kommunene tar imot disse løsningene med åpne armer. Enkelte har etter hva vi har hørt planer om å premiere huseiere med godkjent overvannsløsning over VA-regninga, sier Handal til VVSforum.

Et stort problem
På kurset vil deltakerne lære hvordan man prosjekterer og bygger ulike løsninger for fordrøying og infiltrasjon av overvann.
– Det er ingen hemmlighet at mange kommuner sliter voldsomt med å håndtere overvannet i VA-systemene, og at gode overvannsløsninger sparer de for både problemer, pumpeutgifter og utvidelse av anlegg. Renseanlegg lider også under fortynnet spillvann, så dette er noe kommunene er veldig fornøyd med, sier Lieth ved Norsk Wavin.

I etterkant av kurset kan deltakerne gå ut og klare jobben på egenhånd, i hvertfall når det gjelder eneboliger.
– Vi har tradisjon for å hjelpe folk med dette, så dette er hjelp til selvhjelp, sier Lieth, som legger til at deltakerne har gitt svært gode tilbakemeldinger.
 
Entreprenør og rørlegger
En av deltakerne ved kurset var Kim Lillejord ved Lillejords Avløpsservice i Sætre. Han er både rørlegger og entreprenør og har fått en rekke forespørsler om overvann i forbindelse med sine oppdrag.

– Jeg hjelper typisk eneboliger med å grave og legge nytt avløp og drenering. Nå kommer en hektisk årstid for meg, og jeg ser fram til å bruke dette i praksis, sier han til VVSforum. Han opplever også kommunene i nærområdene som hyggelige og samarbeidsvillige når det gjelder å finne gode løsninger og dokumentasjon.

– Nå kommer en fin tid å jobbe ute, kurset var alle tiders, jeg ser fram til å komme skikkelig i gang, sier han til VVSforum.

Filmen som viser installeringen av Q-Bic kan du se eller laste ned her:
https://www.dropbox.com/s/wf1qm8ncrwd2wxz/Montering%20av%20Q-Bic%20enebolig%20pakke.mp4?n=20106846