For noen måneder iden inngikk utbygger Haakon Tronrud i Tronrud Eiendom og direktør Bjørn Husemoen i Vardar avtale om fjernvarme til Almemoen. Det viste seg å bli en lite fruktbar avtale. Foto: Anne Gro Christensen

Kr. 62 500 per bolig for fjernvarme

13.05.08: Boligbyggere på Almemoen i Hønefoss var positive til miljøvennlig oppvarming fra fjernvarme. Men så fikk de vite prisen – 62.500 kroner – da ble det nei.

0

Alle de nye eneboliger som bygges har fått tilbud om oppvarming fra fjernvarme. Nå blir prosjektet stoppet fordi bare seks av rundt 50 boligeiere har sagt ja til å benytte seg av tilbudet.

– Det er altfor få. Derfor blir det dessverre ikke noen tilknytning i denne omgang, sier Bjørn Husemoen, direktør i Vardar og daglig leder i Hønefoss Fjernvarme AS.

Kristian Ramsrud har kjøpt tomt i det nye boligfeltet og skal flytte inn med familien sin i nybygd hus til neste sommer. Som de fleste andre tomteeiere sier han nei til fjernvarme.

– Vi syntes det var bra at de ville tilby det, men tilknytningsavgiften var for høy, sier Ramsrud.

Hønefoss Fjernvarme garanterer at prisen på vannbåren varme til enhver tid er åtte prosent billigere enn vanlig strømpris. Men Ramsrud tror ikke at fjernvarme vil lønne seg i det lange løp sammenlignet med andre fyringsalternativer som varmepumpe.

– Den viktigste grunnen til at jeg avslår tilbudet er energiprisen. Åtte prosent er veldig lite i forhold til at en varmepumpe kan redusere kostnaden med 50 til 70 prosent, mener Ramsrud.

Jo færre som ønsket fjernvarme, jo dyrere ville det bli for hver enkelt. Med bare seks interesserte ble det umulig å gjennomføre økonomisk.

Hønefoss Fjernvarme er klar til å levere vannbåren varme fra anlegget på Hvervenmoen innen 2010. Inntil rørene er på plass vil boliger på Almemoen få varme fra et biobrenselanlegg i nærheten.

– Det er billigere, rensligere og mer miljøvennlig enn vanlig fyring. Når det gjelder varmepumpe, vil jeg ikke si at det er noen dårlig løsning. Men den har jo en begrenset levetid, sier Husemoen.