Stein Roger Dommersnes fra Hervik Rør er Norges store håp i rørleggerkategorien.

Rørlegger i verdensklasse

07.11.07:15. november går startskuddet for Yrkes-VM i Japan. 21 år gamle Stein Roger Dommersnes fra Hervik Rør er Norges store håp i rørleggerkategorien. Stein Roger vant Norgesmesterskapet i 2006 og sikret seg dermed en plass på yrkeslandslaget. – Jeg lover å gjøre mitt beste for å komme så høyt opp på resultatlista jeg kan!

0

Den unge mannen fra Hervik nordvest for Haugesund, har helt siden han var liten hatt lyst til å jobbe som håndverker.
– Jeg har vokst opp med Hervik Rør i nabolaget, alltid sett bilene deres og kjent til de som jobber der. Rørleggerbransjen falt derfor naturlig da han skulle velge yrke.
– Jeg trives med å jobbe med nevene, det er kjekt å se at det man holder på med gir synlige resultater.
Da Stein Roger vant NM, sikret han seg en plass på yrkeslandslaget. Allerede førstkommende helg, reiser han til Shizuoka, Japan, for å forsvare Norges rørleggerhåp.

Konkurransen WorldSkills Competition arrangeres over fire dager, 15. – 18. november og regnes som VM i yrkesfag. Oppgavene under mesterskapet er kjent for å være svært krevende, og dommerne overvåker deltagerne nøye.
– Jeg skal konkurrere mot 24 deltagere fra hvert sitt land, så det lønner seg å være kjapp og nøyaktig, forteller Stein Roger.

Ukjent farvann
Selve oppgaven ble laget i Helsingfors for to år siden, men 30 % skal endres før startskuddet går.  – Jeg vet sånn noenlunde hva det går i, men siden såpass mye forandres er det umulig å være 100 % trygg på at jeg har trent nok.
Til vanlig jobber den blide 21-åringen mest med rør-i-rør-systemer og plastrør, i konkurransen derimot, er det stål og kobber som gjelder. For rørleggerfaget bedømmes tre moduler: vanninstallasjon, avløp og varme.
– Den største utfordringen er at konkurransen dreier seg om oppgaver jeg ikke jobber med til daglig, og siden jeg jobber fulltid som rørlegger, blir det mest trening på kveldstid.

Har med seg egen heiagjeng
Stein Roger får god støtte fra nærmiljøet. I tillegg til kolleger i Hervik Rør, skal moren hans være med å heie ham frem fra sidelinjen. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS er også en viktig bidragsyter. Teknisk konsulent, Helge Andersen, ved Opplæringskontoret i Oslo, har fungert som en av trenerne til Stein Roger. Under konkurransen stiller han som ekspertdommer. – Rørleggerfaget har som strategi å kjøre flere konkurranser som en del av rekrutteringsarbeidet. I så måte er slike mesterskap viktige for bransjen, forteller Andersen.

Hva tror du om resultatlista da, Stein Roger? 
– Jeg har hørt at for eksempel asiatene tar slike konkurranser veldig alvorlig og at de trener fulle dager hele året. Når jeg jobber ved siden av, begrenser det seg hvor mye jeg får trent. Når det er sagt, har jeg jo ambisjoner om å komme så langt opp på resultatlista som mulig. Jeg lover hvert fall å jobbe til svetten siler!

Kilde: Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS