Illustrasjonsfoto: foto: Skarland Press

Forsvinner markedet for vannbåren varme foran øynene våre?

NOVAP inviterer til faglig samling 1.juni:

0

Norsk Varmepumpeforening inviterer til faglig samling 1.juni. Noen av temaene som står på dagsorden er nye løsninger for utnyttelse av geoenergi, og om markedet for vannbåren varme forsvinner foran øynene våre.

Samlingen arrangeres på Quality Hotel 33 i Oslo og starter med lunsj kl. 11.30, og fortsetter deretter med foredrag frem til kl. 15.30.

Først ut på foredragslisten er Randi Kalskin Ramstad, Dr.ing., førsteamanuensis. Asplan Viak AS og NTNU IGP som skal fortelle om potensialet for grunnvarme i Norge og hensyn som må tas for ulike formål. Hun vil også dele erfaringer fra et samarbeid mellom Asker kommune, Båsum Boring AS og Asplan Viak AS om to av Norges dypeste energibrønner (800 meter) på Føyka i Asker.

Etter Ramstad skal Thor Erik Musæus, adm.direktør i Rock Energy AS snakke om mulighetene og erfaringene med dype brønner, opptil 2000 meters energibrønner. Rock Energy AS ble etablert i 2007 og har ambisjon om å bli et ledende internasjonalt geotermisk selskap.

NOVAP har også satt fokus på hvorfor varmepumper velges i energisparekontrakter, og hva slags varmepumper som blir foretrukket.  Til å fortelle mer om det, kommer Tor Olsen, Teknisk direktør, AF Energi & Miljøteknikk AS
– Markedet for energisparekontrakter (EPC) vokser i Norge og AF Energi & Miljøteknikk AS har høstet en rekke erfaringer med hvilke løsninger som blir valgt for å gi kundene gode energibesparelser. Varmepumper er ofte ettertraktet og Tor vil fortelle om hvorfor man ender opp med bergvarme, luft-til-vann eller luft-til-luft-varmepumper i ulike bygg. Et av eksemplene er Ullensaker kommune som var en av de nominerte til Årets Varmepumpekommune 2017.

Til slutt denne dagen vil Knut Olav Knudsen, Fagsjef VVS, Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening fortelle om markedet for vannbåren varme – forsvinner det foran øynene våre?
– Luft-til-luft-varmepumper dominerer i Norge, men flere ønsker å se større utbredelse av bla. væske-til-vann og luft-til-vann-varmepumper. Da er vi avhengige av flere bygg med vannbåren varme. Realiteten er at mange utbyggere ønsker elektrisk oppvarming og flere jobber aktivt mot vannbåren varme. Det hevdes at vannbåren varme er både dyrt og unødvendig i nye energieffektive bygg. Knut Olav har lenge jobbet for å løfte fram de gode vannbårne løsningene og vil dele erfaringer fra viktigheten av å kunne tenke nytt og samtidig ha god dialog med utbyggere.

Mer info om samlingen