BIM-ansvarlig i Pro Consult Alexander Tombre.

Pro Consult selger sin første Rendra-avtale til BA-rør

0

I høst inngikk Pro Consult og Rendra avtale om videresalg av BIM-programvaren «Rendra O» og dertilhørende konsulentbistand i forhold til praktisk bruk av åpenBIM. Nå er det første salget gjennomført. Det er BIM-ansvarlig i Pro Consult Alexander Tombre svært fornøyd med.

– Rendra O er et meget spennende produkt vi har fulgt med på utviklingen av i noen år nå. Vi tror denne BIM-softwaren vil bli en viktig bidragsyter til å få fullverdige, oppdaterte BIM-modeller ut på byggeplassene. Det nytter jo ikke å legge ned store ressurser i å kvalitetssikre BIM-prosjekteringen hvis man ikke lykkes med å få modellen kommunisert ut til de som faktisk skal bygge, sier Tombre.

Skreddersyr BIM-løsninger
Pro Consult ble stiftet i juni 2014. Til å begynne med syslet den unge virksomheten i all hovedsak med prosjektering og prosjektoppfølging av stålkonstruksjoner.  I 2015 ble staben utvidet for å kunne håndtere rådgivning, koordinering og andre tjenester knyttet til BIM. Blant de mange virksomhetene som allerede har nytt godt av selskapets BIM-tjenester finner vi navn som:  AVINOR Oslo Lufthavn Gardermoen, Ove Skår, Consto og iTre AS. Tombre har også landet en avtale om BIM-Koordinering og leveranse av BIM kiosker for AF Østfold, ved nye veterinærhøgskolen på Campus Ås

– BIM har blitt et stadig viktigere satsingsområde for oss. I denne sammenhengen håper og tror vi Rendra O vil spille en stor rolle. Gjennom enkel og rask tilgang til felles modell og oppdaterte tegninger, åpner denne BIM-softwaren for at alle kan kommunisere sømløst og korrekt med sine kollegaer uansett om de befinner seg på kontoret eller byggeplassen. Det er også svært nyttig å kunne dokumentere  kvalitets- og HMS-avvik, legge inn rødstrek på tegninger, dele dokumentasjonsbilder, og få dette oppdatert i den sentral modellen, sier Tombre.

Raskere bygging
Tombre tror at stadig flere vil ønske seg et slikt grensesnitt på sine byggeplasser i tiden som kommer. Gevinstene som glitrer i horisonten er nemlig store for alle parter.

– Et brukervennlig og intuitivt grensesnitt til modellen vil bidra sterkt til raskere byggetid, mindre feil og langt smidigere kommunikasjon mellom aktørene som inngår i byggefasen. Rendra O gjør nå at alle disse gevinstene er innenfor rekkevidde, sier Tombre.

BA-Rør først ute
Den første piloten som ble satt opp var hos Blakkestad Andersen Rør i Fredrikstad. I praksis fikk de en prøveversjon for uforpliktende testing noen uker. Prøveperioden var så vellykket at BA-rør valgte å kjøpe løsningen.

– Å slippe å holde styr på massive permer med tegninger er jo i seg selv en ytterst effektiviserende faktor. Tidligere har jo 3D-modellen vært bastet og bundet til kontor-PC’en. Med Rendra O blir alt som finnes av tegninger tilgjengelig for alle på deres egne håndholdte enheter. Være seg nettbrett eller telefon. BA-rør har så langt ikke tatt i bruk rapporteringssystemet, men jeg ser at de har begynt å opprette punkter med ulike «issues,» sier Tombre.

Gode erfaringer fra byggeplass
Formann Lasse Minge hos BA-Rør, er også fornøyd etter å brukt Rendra O i snaut to måneder. Foreløpig er BIM-softwaren mest brukt som prosjekteringsunderlag. Til dette er 3D-modellen på iPad ypperlig, til tross for litt lugging i ny og ne på grunn av dårlig nettverk.

–  Det vi ønsker oss mest nå er et KS-system og et litt smidigere system for sjekklister. Det kunne også vært fint med en offline-løsning, slik at vi ikke var dønn avhengig av god internettdekning til enhver tid, sier Minge, som foreløpig er den eneste som aktivt bruker Rendra O i praksis. I løpet av vinteren er imidlertid planen at alle rørleggerne skal ha en digital 3D-modell med seg hvor de enn måtte stå og gå.

– Bare det å slippe å løpe opp på kontoret for å hente tegninger mange ganger i løpet av en hektisk dag, er svært effektiviserende. Enda større blir gevinsten av å alltid kunne stole på at tegningene – slik de framstår på iPaden – faktisk er siste, oppdaterte versjon, sier Minge.

Tidsbesparende for flere roller
Et bruksområde hvor formannen flittig benytter modellen på nettbrett, er i situasjoner hvor han har med seg konsulenter og rådgivere på byggeplassen.

– Det å kunne finne og plotte inn punkter, direkte i modellen fra byggeplassen, sparer meg og de som er med rundt, for mye oppfølgingsarbeid i etterkant med å overføre punkter og beskrivelser fra papir til modellen vel tilbake på kontoret. Dessuten blir jo punktene langt mer nøyaktige enn om man skulle overføre dem til modellen manuelt på et senere tidspunkt, sier Minge.

Kunsten å treffe i markedet
Med de tilbakemeldingene Tombre i PRO-Consult så langt har fått, er det all grunn til å tro at Rendra O har et stort markedsmessig potensial. Hvorvidt produktet vil lykkes avhenger dog av flere faktorer.

–  For at dette skal bli en BIM-software som brukes av mange, er det helt avgjørende at den prises fornuftig. At de som programmerer makter å holde utviklingstakten oppe og at etterlengtet funksjonalitet fortsetter å se dagens lys. Klarer man dette og samtidig fortsetter å holde høy klasse når det kommer til oppfølging og support, tror jeg vi kommer til å selge Rendra O til mange virksomheter, sier Tombre.

Gir levende modeller
At BIM-softwaren vil gi rikere og mer nøyaktige modeller, er han heller ikke i tvil om. Modeller som med fordel også kan benyttes den dagen bygget tas i bruk. BIM brukt til forvaltning, drift og vedlikehold, åpner for store besparelser for enhver byggeier.

– Ved å bruke modellen aktivt og bredt gjennom både prosjekterings- og byggefasen, berikes den fortløpende. En detaljert og nøyaktig modell vil kunne gi store fordeler i hele byggets livssyklus. Om så faktisk skjer, handler imidlertid mest om hvorvidt den enkelte byggherre får øynene opp for de store mulighetene som nå åpner seg, avslutter Tombre.