Administrerende direktør Johan O. Brevik med en ”dobbeltløper” for installasjoner hvor man skal ha kjøling og varme i samme krets.

Belimo regulerer kuleventiler

23.10.08: Belimo Automation Norge AS får nå full aksept for sine motorstyrte kuleventiler til reguleringsformål. Belimo har lenge vært markedsleder for spjeldmotorer til ventilasjonsanlegg, men for noen år siden begynte noen av kundene å bruke disse motorene til å styre ventiler for vann.

0

– Dette førte til at vi her i Norge begynte å utvikle en brakett til å feste motoren på, og dette kunne så brukes til å regulere en ventil. Når braketten var på plass solgte vi også motoren, og dette ble et produkt som vi solgte over hele verden, ikke minst i USA. I utlandet var det stor pågang fra folk som skulle styre ventiler. Braketten ble produsert i Norge, og det kostet mindre å sende den til USA med UPS enn med posten til Hønefoss.
Braketten var et produkt som ikke Belimo i Sveits hadde noe med, de var ikke interessert. Men så lanserte Belimo løsninger for ventiler og kom med en kuleventil. Belimo lærte kuleventilen å regulere. Resultatet er at en kuleventil gjør samme jobben som en tradisjonell seteventil, men er en rimeligere løsning dessuten tar dette utstyret mindre plass og stenger 100%. I begynnelsen var alle skeptiske, men de fant snart ut at kuleventilen regulerte supert. Det er en blende foran kulen som bestemmer kapasiteten og reguleringskarakteristikken. Denne blenden har forskjellig utseende etter hvor stor kapasitet du skal ha og gir en logaritmisk reguleringskarakteristikk.

Dette produktet illustrerer Belimos ønske om alltid å være innovativ, alltid i forkant. Kuleventiler som kan reguleres var noe nytt, kuleventiler er normalt bare på eller av. Belimos kuleventiler for regulering leveres i dimensjoner fra 10 til 50 mm. Det rørleggeren ofte bommer på når han skal installere dette, er at du skal ha en ventil som er minst én dimensjon mindre enn rørdiameteren. Hvis jeg leverer for stor ventil vil motoren kjøre seg i hjel fordi den går hele tiden.

Det største produktet for Belimo Automation Norge AS er en VAV-regulator som styrer luftmengder. Men ventiler utgjør allerede ca 40 prosent av omsetningen, mot 23 % for hele konsernet. Det norske selskapet har tatt mål av seg til å bli det første i Belimo-systemet som går over 50 %.
– Vi ser vårt største vekstpotensial i ventiler, vi kan ikke bli mye større på spjeldmotorer til ventilasjonsanlegg. Men med 6 pesoner og en omsetning på 18,5 millioner kroner er vi små i konsernet, som har 600 ansatte og omsetter for to milliarder,
Kjempeår i år, rekordomsetningt og gode utsikter, tross alt. Vi har sterkere posisijon i Norge enn noen gang før.
De nye kravene kan gjøre boliger mer interessante for oss